Hrvatski filmovi na 20. goEast-u

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 26. lipnja 2020. - 10:52
Autor: 

U natjecateljskim programima 20. izdanja međunarodnog festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast https://www.filmfestival-goeast.de/en/ prikazuju se dugometražni film Vinka Brešana ‘Koja je ovo država’ te kratkometražni eksperimentalni Sare Jurinčić ‘3. rujna 2015’. U program ‘Symposium’ uvršten je dokumentarni film Nenada Puhovskog ‘Graham i ja – istinita priča’, dok su u industrijskom programu East-West Talent Lab Sara Jurinčić i Karla Lulić predstavile svoje nove projekte te su nominirane za goEast Development Award. Festival se u njemačkom Wiesbadenu održava tijekom cijele godine.

Igrani film redatelja Vinka Brešana Koja je ovo država jedan je od 16 naslova natjecateljskog programa dugometražnog filma koji će se na velikom platnu prikazati u sklopu partnerskog festivala exground filmfest, u studenom ove godine. Koja je ovo država premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2019., gdje je osvojio dvije Zlatne arene (Krešimir Mikić za najbolju glavnu mušku i Mate Matišić za najbolji scenarij).

Kratkometražni eksperimentalni film Sare Jurinčić 3. rujna 2015. u konkurenciji je za RheinMain Short Film Award, zajedno sa još sedam naslova iz zemalja Srednje i Istočne Europe. Film će, tako, svoju njemačku kinopremijeru imati 30. lipnja, a nakon toga će nastaviti igrati u tamošnjim kinima. 3. rujna 2015. nastao je u sklopu Restartove Škole dokumentarnog filma.

U sklopu programa ‘Symposium’ prikazat će se dokumentarni film Nenada Puhovskog Graham i ja – Istinita priča. Naslovi iz spomenutog programa predstavljaju se u Wiesbadenu tijekom srpnja.

Osim toga, u sklopu industrijskog djela goEast festivala održava se i East-West Talent Lab, posvećen mladim filmašima koji sudjeluju u radionicama te razvijaju i predstavljaju svoje nove projekte internacionalnom žiriju i filmskim profesionalcima. Ovogodišnje izadnje East-West Talent Laba održano je u virtualnom formatu u svibnju, a na Labu su sudjelovale Sara Jurinčić s projektom Valeria i Karla Lulić s projektom Split ends. Navedeni projekti hrvatskih redateljica odabrani su među petnaest nominiranih za goEast Development Award. Popis svih nominiranih projekata možete pronaći na ovoj poveznici.

Ovogodišnje jubilarno, 20. izdanje goEasta održalo se djelomično online, od 5. do 11. svibnja. U tom periodu održavali su se programi za filmske profesionalce, a projekcije filmova u konkurenciji održavat će se po kinodvoranama u Wiesbadenu i diljem Njemačke, tijekom cijele godine. Novčanu nagradu namijenjenu pobjednicima natjecateljskih programa, organizatori su ravnomjerno podijelili svim filmovima u konkurenciji.

Festival goEast posvećen je predstavljanju bogatstva i raznolikosti srednjoeuropske i istočnoeuropske kinematografije publici u zapadnoj Europi. Više o festivalu možete saznati na njegovim službenim stranicama. (HAVC)