Obilježen praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji – blagdan sv. Josipa

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 21. ožujka 2022. - 10:31
Autor: 

Foto: hnv.org.rs

Svečanom akademijom održanom u Gradskoj knjižnici u Subotici, 18. ožujka, obilježen je praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji i 20. obljetnica formalno-pravnog priznanja Hrvata nacionalnom manjinom u Republici Srbiji. Događaju su, među ostalima, prisustvovali zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, zastupnici Hrvatskog sabora Goran Ivanović, Marijan Pavliček, Stipan Šašlin i Nikola Mažar, savjetnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu Milan Bošnjak, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji Stjepan Glas, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša sa suradnikom te uime pokrajinskog tajnika za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Milinka Hrćan.

U okviru večernjeg programa prikazan je kratak video uradak o 20. obljetnici formalno-pravnog priznanja Hrvata nacionalnom manjinom u Republici Srbiji nakon čega su uslijedila obraćanja predsjednice HNV-a Jasne Vojnić te visokih dužnosnika Republike Hrvatske Zvonka Milasa i Zdravke Bušić. U drugom dijelu programa ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov održao je predavanje vezano uz spomenutu obljetnicu na temu „Hrvati u Vojvodini / stara zajednica mladih institucija“. 

„Donošenjem spomenutog Zakona i formalno-pravnim priznanjem statusa nacionalne manjine Hrvatima je u Srbiji otvorena mogućnost institucionalnog i od države financijski poduprtog ostvarivanja prava u području obrazovanja, kulture, informiranja i službene uporabe hrvatskog jezika i pisma i već te 2002. godine osniva se krovna institucija hrvatskog naroda u Republici Srbiji Hrvatsko nacionalno vijeće, na teritoriju Grada Subotice uvodi se mogućnost obrazovanja na hrvatskom jeziku, osniva se Novinsko-izdavačka ustanova „Hrvatska riječ“, a slijedi stabilizacija informiranja na hrvatskom jeziku u okviru Televizije Novi Sad, čine se prvi koraci na planu uvođenja hrvatskog jezika i pisma u službenu uporabu na teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine, osniva se desetak hrvatskih udruga kulture. Od tada do danas borba za ostvarivanje prava hrvatske zajednice nije prestala, predaha poput onih u razdoblju od listopadskih promjena 2000. godine do 12. ožujka 2003. godine u ovih 20 godina bilo je malo. Borba, ustrajnost, stajanje na braniku, ljubav prema svom narodu te podrška Republike Hrvatske učinili su da su Hrvati u Srbiji danas ono što jesu – Bogu zahvalni što su očuvali baštinjeno i oduprli se zubu vremena i raznim strategijama razbijanja zajednice te što su se kapljice znoja, ipak pretvorile u nešto više.“, ističe se u prikazom video uratku posvećenom 20. obljetnici formalno-pravnog priznanja Hrvata nacionalnom manjinom u Republici Srbiji.

„Naš najveći uspjeh jest da uspjehe više ne moramo spominjati i da je došlo vrijeme da se o njima šuti. Da je došla posljednja godina četvrtog saziva HNV-a kada su mnogobrojna postignuća i uspjesi svima nama poznati, kada nam dolaze izbori i popis stanovništva i kada je vrijeme da se u tišini počinju zbijati redovi i učvršćivati utvrde koje smo mukotrpno gradili. Baš kao što je i sv. Josip to činio.“, rekla je, među ostalim, u svom obraćanju predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Istoga dana s gostima iz Republike Hrvatske vodstvo hrvatske zajednice održalo je sastanak u prostorijama HNV-a na kojem je bilo riječi o aktualnom položaju hrvatske zajednice njihovim izazovima i planovima za budućnost. 

Svečani program svojim izvedbama obogatili su komorni sastav Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“ pod ravnanjem prof. Mire Temunović te recitator Pavao Huska. Podsjetimo, svetog je Josipa Hrvatski sabor 1687. godine izabrao za zaštitnika hrvatskog naroda.