Antonio Grgurović o Zimskoj školi hrvatskog folklora

Emitirano: 
Četvrtak, 17. siječnja 2019.

Na Zimskoj školi hrvatskog folklora, održanoj od 3. do 12. siječnja u Koprivnici, ispred NVO „Gjurgjevo brdo“ sudjelovali su Antonio Grgurović i Bojana Radonjić, članovi Folklornog ansambla „Nikola Đurković“ iz Kotora. Projekt NVO „Gjurgjevo brdo“ iz Tivta pod nazivom "Škola hrvatskih tradicijskih plesova" financirao je Središnji ured za Hrvate izvan RH. Školarine i smještaj za polaznike iz Crne Gore financirala je Hrvatska matica iseljenika.

Škola hrvatskoga folklora namijenjena je ponajprije obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama te u domovini, ali okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz domovine i svijeta. Glavni cilj samog stručnog programa jest očuvanje izvornosti i autohtonosti folklora – tradicijskog plesa, pjesme, glazbe kao najprivlačnijeg i najčešće izvođenog dijela tradicijske kulture danas. Tradicija je i osnova za kreativno suvremeno izražavanje tako da se kroz Školu hrvatskoga folklora promiče i autorska, etnološka i folkloristički utemeljena reinterpretacija i scenski koreografirani prikaz ovog dijela tradicijske umjetnosti. Ovog puta podučavale su se nošnje, pjesme i instrumenti (tambure i tradicijska) hrvatskoga jadranskog područja, a u programu su sudjelovali i folkloraši iz Njemačke, Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Australije, Mađarske, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država.

Današnji gost emisije „Tragom Hrvata Boke i događaja“ je Antonio Grgurović, ljubitelj folklora, kazališne umjetnosti i glazbe. Više u audiozapisu.