Dom zdravlja Tivat obilježava Svjetski dan zdravlja

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 07. travnja 2023. - 13:09
Autor: 

„U cijelom svijetu se 07. aprila, na godišnjicu osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), svake godine obilježava Svjetski dan zdravlja, u vidu globalne kampanje koja se uvijek fokusira na jedan od javno-zdravstvenih problema i pruža mogućnosti da se započnu udružene aktivnosti u cilju unapređanja zdravlja stanovništva.

Ove godine Svjetski dan zdravlja, kada se ujedno slavi i jubilej 75 godina od osnivanja SZO, obilježava se pod sloganom „Zdravlje za sve“.

Još 1948. godine zemlje svijeta su se udružile i osnovale Svjetsku zdravstvenu organizaciju kako bi unapređivali zdravlje, svijet učinili bezbjednim mjestom i služili ranjivim društvenim grupama tako da svako i svuda može da postigne najviši nivo zdravlja i blagostanja.  Osnovni zadatak SZO, koji je usklađen sa Ciljevima održivog razvoja do 2030. godine, je postizanje zdravlja za sve.

„Zdravlje za sve“ koncept je koji predviđa da svi ljudi imaju dobro zdravlje za ispunjen život u mirnom, prosperitetnom i održivom svijetu. Pravo na zdravlje je osnovno ljudsko pravo. Uživanje u dobrom zdravlju znači ne samo život bez bolesti, već i postizanje stanja potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja.

I Dom zdravlja Tivat prigodnim promotivnim aktivnostima, pridružio se obilježavanju Svjetskog dana zdravlja. Naime, za učenike OŠ “Drago Milović” organizovano je edukativno predavanje, koje će održati specijalista interne medicine dr Lidija Isailović, koja će im govoriti o značaju zdravih stilova života i preventivnih programa na očuvanje zdravlja i samim tim poboljšanje kvaliteta života“ - stoji u priopćenju Doma zdravlja Tivat.