Muo - proslavljen blagdan bl. Gracije

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 10. studenog 2023. - 10:35
Autor: 

Jučer je u crkvi  Pomoćnice kršćana proslavljen blagdan bl. Gracije, u njegovom rodnom mjestu Muo. Večernju misu predvodio  je mons. Rrok Gjonlleshaj, apostolski upravitelj Kotorske biskupije i nadbiskup barski, koji nas je podsjetio na životni put bl. Gracije. U samostanu, blizu Padove, proveo je petnaest godina, a  nakon toga, sve do smrti 1508. godine živi u samostanu na otočiću sv. Kristofora kod Venecije. Kako mons. Rrok Gjonlleshaj ističe  - Bog je preko bl. Gracije činio mnoga znamenja. Mons.  Gjonlleshaj govori i o tome koliki smo sretnici, jer je upravo tu, među nama blaženik, koji nam svaki dan govori kako trebamo i mi ljubiti Boga te služiti siromašnima, potrebitima …, te zaslužiti vječni život. Osvrće se na skromnost bl. Gracije, koji se, kako je  kazao “posebno zalagao za siromahe i prosjake. Kada su mu dolazili,  nikada ih nije odbio te je svakom pružio riječ utjehe, što je imalo veći značaj od materijalnih darova“.

Tijekom svojih propovijedi, mons. Rrok Gjonlleshaj nas uvijek zapita o životu, o  našoj posvećenosti vjeri, o Božjoj ljubavi i potrebi da otvorimo svoja srca. Da budemo dostojni Njegove ljubavi. Zato nam bl. Gracija treba biti  poticaj i  poziv da slijedimo njegov primjer  i život svetosti, jer on je bio čovjek molitve, poslušnosti i velike skromnosti. Potiče nas da molimo  njegov zagovor.

Don Robert Tonsati je izrazio zahvalnost svima na dolasku, svim štovateljima iz Župe, Boke i izvan granica Crne Gore, koji su došli i doprinijeli da euharistijsko slavlje protekne kako i dolikuje. Također je vjernicima čestitao i krsno ime te podsjetio na muška imena, koja su karakteristična samo za Boku.  Župni zbor kotorske katedrale je dao jučerašnjem danu posebnu notu, na čemu im je don Robert i zahvalio.

Don Robert je uručio mons. Rroku Gjonlleshaju prigodan dar, sliku bl. Gracije, kao podsjetnik na blagdan i jučerašnji dan.