Partnerstvo Kotora i Prerova

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 11. veljače 2016. - 13:21
Autor: 

U duhu tradicije njegovanja partnerskih odnosa Kotora s drugim gradovima Europe i svijeta, danas je u palači Grgurina potpisana povelja o partnerstvu Kotora i češkog grada Prerova.

 

Ono što je spojilo ova dva grada i na čemu će se nadalje produbljivati odnosi je povijest koja ih povezuje, a to je sudjelovanje češkog artiljerijskog podoficira Františeka Raša u pobuni mornara protiv Austrougarske dominacije 1918., a čiji se život ugasio u kotorskom naselju Škaljari.

 

Povelju o partnerstvu ova dva grada potpisali su predsjednik Općine Kotor dr. Aleksandar Stjepčević i zamjenik gradonačelnika Prerova Petr Merincku.

 

Stjepčević je ovom prigodom kazao da vjeruje da će se međusobni odnosi Kotora i Prerova fokusirati prvenstveno na sadašnjost i na budućnost kako se navodi u povelji, sa željom da suradnje bude u svim oblastima života.

Prvenstveno ona treba da bude usmjerena na kulturu, obrazovanje, turizam, znanost i sport.

“Možda ćemo uspjeti da podspješimo i olakšamo kontakte između lokalnih preduzetnika, kao i da sarađujemo na projektima koji mogu biti podržani iz fondova Evropske unije”, kazao je Merincku.

 

“Postoje obostrane mogućnosti kao i želje oba grada da unapređuju saradnju prije svega na polju kulture, obrazovanja, socijalne i ekonomske politike” -  mišljenja je Stjepčević.

“Današnjim događajem simbolično šaljemo poruku da su naši građani i gradovi bliski jedni drugima i da se osjećamo članovima velike evropske zajednice.
Prijateljstvo koje danas i formalno potvrđujemo će oplemeniti i obogatiti naše gradove i donijeti dobrobit našim zajednicama” poručio je Stjepčević.