Predstavnici HNV- a, Foruma žena HGI-ja i Amaterskog kazališta HNV-a na proslavi praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Dana rođenja bana Josipa Jelačića

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 19. listopada 2023. - 19:26
Autor: 

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Foruma žena Hrvatske građanske inicijative, te članovi amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća prisustvovali su proslavi praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji - Dana rođenja bana Josipa Jelačića u Novom Sadu. Sjećanje na lik i djelo bana Jelačića ima poseban značaj za hrvatsku nacionalnu zajednicu Boke kotorske, koja ga veliča kao simbol hrvatstva, domoljublja, zajedništva i ustrajnosti, te je ovaj veličanstven događaj u Novom Sadu bio povod za organiziranje posjeta rodnoj kući bana Jelačića i programu povodom proslave njegovog dana rođenja.
Praznik hrvatske zajednice– Dan rođenja bana Josipa Jelačića – proslavljen je u Novom Sadu 15. Listopada,  u okviru manifestacije „Srijemci Srijemu“,  koja je okupila brojne hrvatske udruge kulture s područja Srijema. Program su zajednički organizirali Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, HKPD „Jelačić“ iz Petrovaradina, Fondacija „Cro-Fond“ i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić je u svojem pozdravnom govoru rekla kako su blagoslovi u hrvatskoj zajednici „u posljednje vrijeme silovito počeli teći“.  „Moramo biti svjesni da će rane 90-ih zacijeliti jedino ako budemo zagledani u budućnost i da su napor i znoj neraskidivi dio onih čijim se plodovima divimo. Bez jasnih vizija, davanja sebe i aktivnog rada nijedna udruga nije održala svoje manifestacije i članstvo.“, rekla je Vojnić. Istaknula je također i potporu matične Republike Hrvatske koja, kako je naglasila, treba značiti i veću odgovornost u radu hrvatske zajednice. „Ne posustajmo, ne odustajmo, a neka bude kako Bog dade i sreća junačka“, rekla je Vojnić.
Prisutne je pozdravio i savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak, istaknuvši kako su Hrvati u Srijemu još uvijek zajednica kojoj je potrebna najveća potpora.
Ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov je poručio kako nas djelo i vrline velikana bana Jelačića trebaju nadahnjivati. Naglasio je ustrajnost, nepokolebljivost te moralno-kritičke načela kao temelj za ostvarivanje općeg dobra i razvoj hrvatske zajednice u Srbiji.
U programu manifestacije „Srijemci Srijemu“ sudjelovali su članovi HKD-a „Šid“ iz Šida, Društva hrvatske mladeži Zemuna, Zajednice Hrvata Zemuna „Ilija Okrugić“, Hrvatske čitaonice „Fischer“ iz Surčina, HKPD-a „Jelačić“ iz Petrovaradina, HKC-a „Srijem – Hrvatski dom“ iz Srijemske Mitrovice, HKPD-a „Tomislav“ iz Golubinaca i HKPD-a „Matija Gubec“ iz Rume. Izvedbom pjesama, plesova i tamburaške glazbe te nošnjom članovi hrvatskih udruga iz Srijema prikazali su svoje bogato kulturno naslijeđe koje njeguju.
Tijekom dvodnevnog boravka u Novom Sadu predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Foruma žena Hrvatske građanske inicijative, te članovi Amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća, obilaskom Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave, uz stručnog vodiča, povjesničara Iliju Komnenovića, imali su priliku upoznati se s cjelokupnom poviješću ovog grada i tragovima raznih kultura. Novi Sad se kroz svoju povijest razvijao kao višenacionalna zajednica, te je na taj način ušao u povijest mnogih naroda s prepoznatljivim pečatom tolerancije i suživota. Posebna pozornost posvećena je Petrovaradinskoj tvrđavi i rodnoj kući bana Jelačića, pored koje je i crkva sv. Jurja, krsna crkva bana Jelačića.
Ovo putovanje omogućeno je financijskim sredstvima Foruma žena Hrvatske građanske inicijative.