Promocija Kotorskog zbornika u Koncertnoj dvorani Muzičke škole

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 31. ožujka 2023. - 7:20
Autor: 

Novi naučno stručni časopis u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj   bit će predstavljen 4.4.2023. (utorak) u 19 sati u Koncertnoj dvorani Muzičke škole u Kotoru. O časopisu će govoriti  Stanislava Slavica Stojan, članica Glavnog odbora Matice hrvatske   Lovorka Čoralić, članica redakcije i Marija Mihaliček  glavna urednica Kotorskog zbornika. Radove  iz  Kotorskog zbornika će predstaviti : Vesna Čučić i  Jasminka Grgurević.

Ovo kulturno veče će moderirati Jasmina Bajo, a glazbom oplemeniti Pina Bubanja i Bruna Matijević  

U prvom broju za 2022.godinu obrađene su teme iz povijesti, kulturne povijesti, duhovnog  i materijalnog kulturnog  nasljeđa Boke kotorske, sa naglaskom na svjedočanstva kulturnog  i vjerskog identitet Hrvata iz Boke kotorske.              

Prvi broj Kotorskog  zbornika  smo , u povodu 10.godišnjice smrti, posvetili sjećanju na istaknutog znanstvenika Miloša Miloševića (1920.–2012.)

U prvom broju časopisa nalaze se znanstveni radovai i prilozi  istraživača iz Hrvatske: Vesne Čučić, Lovorke Čoralić, Grozdane Franov Živković, Marija Katića, Željka Brguljana, Stjepana Sučića i Stanislave Stojan.

U časopisu su zastupljeni autori iz Crne Gore: pok. Anita Mažibradić,  Zorica Čubrović, Robert Tonsati, Tatjana Koprivica, Jasminka Grgurević, Marija Starčević,  Ana Vuksanović,  Jasmina Bajo,  Željko Starčević i Marija Mihaliček..

U časopisu su objavljena dva prozna teksta: Domagoja Vidovića i Dubravke Jovanović. 

U dijelu koji je rezerviran za osvrte na knjige,  Miroslav Martinjak piše o Muljanskom kantualu, a Boris Ilijanić o  monografiji Arhitekta Josip Slade Šilović, autora Slobodana Mitrovića.  O zbirci   poezije: Dvije trećine Adrijana Vuksanovića piše Vladimir Lončarević, a  o zbirci Crta na Dlanu Vande Babić -  Pavle Goranović. Kotorski zbornik je tiskan finansijskom potporom Središnjeg Državnog Ureda za Hrvate izvan    R.Hrvatske i Matice hrvatske iz Zagreba.

Ogranak MH u Boki kotorskoj