Otvorene 74. Dubrovačke ljetne igre

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 11. srpnja 2023. - 10:32
Autor: 

Podizanjem zastave Libertas, uz stihove Himne slobodi, ispred crkve sv. Vlaha u ponedjeljak navečer svečano su otvorene 74. Dubrovačke ljetne igre, na kojima će do 25. kolovoza u 47 dana na raznim scenskim i ambijentalnim lokacijama biti izvedeno gotovo sedamdeset programa.

Ovogodišnja ceremonija bila je u znaku urbanog i tradicionalnog s duhovitim naglaskom, a u izvođenju Himne slobodi glumcima se pridružila i publika.

Ceremoniju otvorenja režirao je pomoćnik intendantice Igara za dramski program Saža Božić, prema scenariju koji je potpisao s dramskom umjetnicom Natašom Dangubić,

Nastupili su Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, Akademski zbor Pro Musica, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor i Zbor Blasius, kao i fanfaristi Slavenko Prizmić, Ivan Kušelj, Antun Puljizević i Matija Slomović, mandolinisti Vicko Dragojević i Marko Šilje, mali pjevači Marijeta Bošković i Andrija Bošković te Festivalski dramski ansambl, studenti glume akademija dramske umjetnosti u Zagrebu i Splitu, Studentski teatar Lero, Kazališna družina Kolarin, Folklorni ansambl Linđo i Plesni studio Lazareti.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u svom je govoru, između ostalog, istaknuo ideal slobode,dodavši kako su vrata grada širom otvorena.

„Ljepota poput ove treba se dijeliti, u njoj uživati. Ali joj valja dat i respekta. Poštivanje nije jednosmjerna ulica. Zahtijeva trajnu posvećenost svih nas. Jer Ragusa ište da je se s pažnjom gleda. Iskoristimo svoje potencijale na način da joj ne činimo štetu. Da bi je sutra naša djeca jednako voljela, zato jer će to naučiti od nas“, poručio je Franković.

Dodao je kako nema napretka u zajednici koja ne pomaže samoj sebi i nema uspjeha ako se okreće glava i odmahuje rukom.

„U radu za zajedničko dobro treba krenuti od svoje obitelji. A drugog doma od Grada nemamo. Da bismo ga sačuvali, treba nam održati sklad i mjeru i biti odlučni i složni. Nemojmo se bojati učiti iz prošlosti kako bismo stvorili i živjeli bolju budućnost“, rekao je Franković.

Poručio je kako postoji vrijeme za sve, ali i da se ne može sve u isto vrijeme i stalno.

„U gradu kulture ne zanemarujmo kulturu življenja. Često će ljudi reći da nam treba više konta voditi o mjeri i da su naši stari znali tajnu recepturu. Ne želim vjerovat' da je nama takva mjera nepoznata. Nije i ne bi trebala biti. Jer bez nje, nema ni nas. Stoga vas sve pozivam da budete aktivni sudionici u održavanju mjere i sklada zajedničkom nam Gradu“, istaknuo je u svom govoru dubrovački gradonačelnik.

Otvaranju su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanik predsjednika Republike posebni savjetnik Zdravko Zima, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ministri Nina Obuljen Koržinek i Branko Bačić, zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, predstavnici diplomatskog zbora te mnogi drugi uzvanici.