KotorArt - Pjaca od džeza i China stage u suradnji s inozemnim partnerima

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 06. srpnja 2023. - 10:22
Autor: 

KotorArt Don Brankovi dani muzike godinama uživaju poštovanje veleposlanstava  u Crnoj Gori i publika festivala ima priliku  čuti  raznovrsne klasične, džez i world music soliste i sastave upravo zahvaljujući ovim uspješnim su radnjama.

Ovoga ljeta, u okviru Pjace od džeza, očekuje nas Jakob Štajnkelner /Jakob Steinkellner/, nekonvencionalan umjetnik, izvođač na štajerskoj, dijatonskoj harmonici i kompozitor. Svoj solo nastup održat će 16. 7., na Pjaci od muzeja, kao i u Luštici Bay sutradan, a partner ovog koncerta je Veleposlanstvo Austrije u Crnoj Gori, dok će     23. 7.  nastupiti   sastav Grupa 3,  kojeg čine Ivan Propadović, vokal i gitara, Aleksa Matić, vokal i bubnjevi, i Dejan Ipač, bas gitara. Grupa 3 je beogradski kaver bend koji svira svaku pjesmu kao da je njihova. Poznati su po pažljivo urađenim obradama najrazličitijih žanrova, od roka do džeza.

U nedjelju, 30.7., KotorArt će ugostiti pijanisticu  Emu Popivodu, koja će, uz komorni ansambl Profundis i dirigenticu Đurđicu Dašić, nastupiti na koncertu pod nazivom Supersonic. Program ovog vrlo interesantnog koncerta sadrži kompoziciju čuvenog engleskog kompozitora Bendžamin Britna Varijacije na temu Franka Bridža, op. 10, kao i Supersonične komade Eme Popivode. Partneri koncerta su Ministarstvo kulture Sjeverne Makedonije, Yamaha i Euro-Unit.

 „Cimbaliband je najpoznatiji, širom svijeta, kao prva mađarska world music grupa koja je nastupila na Festivalu Eurosonic Noorderslag, 2013. godine. Ovaj multikulturalni bend pruža publici šokantno iskustvo pomoću virtuoznih instrumentalnih solističkih dionica, humora kroz muziku i istorijskog pogleda na Balkan. Otvoreni prema različitim kulturama, muzičari svojim repertoarom pružaju nezaboravno iskustvo putovanja kroz vrijeme i prostor. Ova grupa jeste živi protagonista mota Evropske unije – Ujedinjeni u različitosti. Ansambl čine Balaž Unger, cimbal, glas, Kornel Varga, gitara, vokal, Mate Soljmoši, violina, Gergelj Tot, kontrabas, Lerinc Baboš, bubnjevi, udaraljke. Nastupaju u nedjelju, 6. avgusta, u Luštici Bay a partner koncerta je Ambasada Mađarske u Crnoj Gori. U samoj završnici festivala, 13. avgusta u Kotoru i 14. avgusta u Luštici Bay, očekuje nas koncert Njemačkog nacionalnog omladinskog džez orkestra - BuJazzO, pod vođstvom džez saksofoniste Nils Klajna. Orkestar predstavlja oficijelni ansambl Federalne Republike Njemačke. Već trideset pet godina Njemački muzički sabor privržen je ovom ansamblu i promociji mladih njemačkih džez muzičara. Osnovao ga je Peter Herbolchajmer, 1988. godine. Smatra se visokokvalitetnom sponom između edukacije, s jedne, i karijere, s druge strane, te odličnom „fabrikom“ talenata iz koje izlaze uspješni džez muzičari. Partner ovog značajnog koncerta je Ambasada Republike Njemačke. Ovogodišnji serijal China stage okuplja mlade i renomirane kineske umjetnike na dva koncerta, kao i završni koncert pobjednika međunarodnog takmičenja Ciao competition. Pijanistkinja Đažuej Li, pijanista Bočeng Wang i sopranistkinja Sjaotong Duan nastupiće 22. jula, dok će oboista Lin Ćing i pijanistkinja Lju Guejđing održati koncert 27. jula u Crkvi Sv. Duha, koncertnoj dvorani Muzičke škole. Na istoj lokaciji, 28. jula, publici će se predstaviti pobjednici međunarodnog takmičenja Ciao competition koji se održava u nekoliko zemalja, dok su organizatori odabrali Kotor i festival KotorArt za finale takmičenja, dodjelu diploma najboljima i završni koncert. Dugogodišnja saradnja KotorArta i diplomatskog kora u Crnoj Gori potvrđuje koliko je Festival društveno odgovoran, umjetnički snažan i turistički atraktivan ali, prije svega, siguran partner u osmišljavanju i realizaciji umjetničkih događaja. Zahvaljujemo se Ambasadama Narodne Republike Kine, Savezne Republike Njemačke, Austrije i Mađarske na ovogodišnjoj pomoći i partnerstvu“  -  istakli su iz PR službe festivala.