Podrška mladima: najbolji studenti Muzičke akademije sa Cetinja na KotorArt-u

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 17. srpnja 2023. - 9:58
Autor: 

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike, u okviru programskog segmenta KotorArt talenti, organizira  koncert najboljih studenata Muzičke akademije sa Cetinja. Koncert će se održati u utorak, 18. 7., u crkvi sv. Duha u Kotoru, s početkom u 21 sat. Ulaz na koncert je besplatan.

Na koncertu nastupaju Ivana Dendić, violina, iz klase profesora Vujadina Krivokapića, Vuk Kuč, truba, iz klase profesora Nikole Mijajlovića, Marija Sinđić, flauta, iz klase profesorice  Marije Đurđević Ilić, Sofia Jović, klavir, iz klase profesora Bojana Martinovića, Martina Kovačević, trombon, iz klase profesora Aleksandra Benčića, kao i Joko Mićković, harmonika, iz klase profesora Predraga Jankovića, uz klavirsku suradnju profesora Olekseja Molčanova.

Glavni sponzor serijala KotorArt talenti, partner i dugogodišnji prijatelj festivala je agencija za luksuzne nekretnine, Montenegro Sotheby’s Realty.

KotorArt talenti predstavljaju izuzetno važan segment festivala. Trudimo se, ne samo pružiti priliku mladima da se predstave crnogorskoj javnosti, već ih podstaknuti i inspirisati  na dalji rad, usavršavanje i razmišljanje o njihovoj umjetničkoj budućnosti, kulturnoj sceni Crne Gore i položaju umjetnika u njoj. Pozivamo publiku da isprate koncert i podrže mlade umjetnike. Do sada smo organizovali koncert najboljih đaka muzičke škole “VIda Matjan” iz Kotora, a nakon koncerta najboljih studenata, slijede solistički koncerti violinistkinje Dee Nicaj i volončeliste Sarija Šaćirija, kao i Forum mladih umjetnika. - istakli su iz PR službe festivala.

„Muzička akademija Univerziteta Crne Gore – umjetnička je visokoškolska institucija koja svojim višedecenijskim radom i značajnim rezultatima čini centar edukacije muzičkih pedagoga, izvođača i stvaralaca, i cijenjeni je partner brojnih institucija kulture u Crnoj Gori i okruženju. Ideja vodilja njenih predavača jeste iznjedriti umjetnika koji će temeljnim muzičkim obrazovanjem, kroz kasnije koncertne i pedagoške aktivnosti, uticati, promijeniti i oplemeniti širu društvenu zajednicu. Ova prva visokoškolska institucija za obrazovanje umjetnika u Crnoj Gori osnovana je i započela sa radom 1980. godine u Titogradu (današnjoj Podgorici). Na Cetinje, u inspirativni ambijent istorijskog jezgra crnogorske prijestonice, preseljena je 1996. godine i, danas, živi i radi u zgradi nekadašnjeg Engleskog poslanstva. Muzička akademija je međunarodno prepoznatljiva umjetnička i obrazovna institucija s razvijenim odsjecima i smjerovima, ciklusima studiranja, kao i izraženim umjetničkim i naučnim aktivnostima i rezultatima. Studentima nudi sticanje znanja na dva studijska programa: Izvođačke umjetnosti i Opšta muzička pedagogija, na osnovnim i master studijama“.