Crna Gora ima prvu vizu za Olimpijske igre u rukama!

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 30. siječnja 2024. - 11:38
Autor: 

Fenomenalne vijesti stižu sa Svjetskog prvenstva u jedrenju. Milivoj Dukić i Ilija Marković su nastavili su sjajnim izdanjima na regatnom polju, pa uoči posljednjeg finalnog dana i posljednje regate, Crna Gora ima u rukama prvu vizu za Olimpijske igre u Parizu.

Naime, u Australiji  se dijeli sedam viza za Pariz, a uoči posljednje regate, Milivoj Dukić koji je nalazi na koti 21, ima vizu za Olimpijske igre u rukama, jer je u konkurenciji jedriličara koji nisu osigurali mjesto u Parizu na Svjetskom prvenstvu u Hagu, na drugom mjestu.

Daleko najmlađi sudionik  finalne grupe, Ilija Marković je trenutno 39., odnosno samo četiri mjesta ga dijele od mjesta koje vodi na Olimpijske igre.

Odmah treba naglasiti da na osnovu pravila Međunarodnog olimpijskom komiteta i Svjetske jedriličarske federacije, na Igrama može sudjelovati  samo jedan jedriličar iz svake države.

Mjesta za euforiju i veliko slavlje još uvijek nema. Dukić i Marković moraju ostati  fokusirani na posljednju regatu, moraju staviti  točku na „i". Međutim, treba naglasiti da je Crna Gora imala dva jedriličara u finalnoj grupi, da je to pošlo za rukom samo svjetskim silama, te i da je jako blizu konačne potvrde plasmana na Olimpijske igre.

„Milovoj Dukić nastoji i veoma je blizu da stigne do četvrtih Olimpijskih igara u nizu, Ilija Marković nastoji da stigne do prvih, ali sada nije pitanje da li stići do Olimpijskih igara, nego kada. Pred njim je zaista svetla budućnost. Poslednjeg dana, na programu su dvije regate. Prvo će 41 jedriličar zlatne grupe finalne serije još jednom odjedriti last race,  10 najbolje plasiranih koji se bore za medalje jedre medal race. U konkurenciji za pobedničko postolje su: Met Vern (Australija), Herman Tomasgard (Norveška), Mikel Beket (Velika Britanija), Filip Bul (Nemačka), Tomas Sanders (Novi Zeland), Žan Baptist Bernaz (Francuska), Pavlos Kontides (Kipar), Fin Lič (Irska), Luk Eliot (Australija), Filip Jurišić (Hrvatska). Pored domaćina Francuske, vizu za Olimpijske igre su obezbjedili – Australija, Novi Zeland, Velika Britanija, Kipar, Italija, Španija, Norveška, Nemačka, Peru, Belgija, Finska, Mađarska, Hrvatska, Irska, Portugalija te jos 11 zemalja na kontinenatlnim prvenstvima“ – stoji u priopćenju JK Delfin.