Dejan Nemčić – najbolji učitelj svijeta

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 28. listopada 2020. - 8:57
Autor: 

Dejan Nemčić (33) iz Osnovne škole “Ivo Andrić” u zagrebačkom Sopotu, proglašen je najboljim profesorom geografije na svijetu. Naime, on je osvojio Global Teacher Award (GTA) za 2020. godinu. Nagrada se dodjeljuje nastavnicima iz cijelog svijeta, a Nemčića je nominirala platforma EduBalkan, u čije osnivanje i djelovanje se uključio kad je počela karantena i kad su zatvorene škole.

On je jedan od rijetkih ovogodišnjih dobitnika iz ovog dijela Europe.

"Nagrada je došla kao nagrada za desetogodišnji rad u sustavu obrazovanja, predani rad, i vjeru da možemo napraviti geografiju 21. stoljeća. Posvećujem ju svim svojim učenicima, koji su školu i svoje učitelje prihvatili kao suradnike s kojima grade jedan bolji svijet oko nas. Teška i izazovna vremena nas čekaju, ali kad imamo zajedništvbo tada svaki problem postaje premostiv i rješiv", rekao nam je Nemčić.

Ovaj izniman profesor rodom iz Garešnice online nastavu u Hrvatsku donio je još prije deset godina.

Njegovi učenici na nastavi imaju priliku razgovarati s ljudima na ulici u najudaljenijim kutovima svijeta. U jednom trenutku Ivana iz prve klupe priča s prolaznikom u New Yorku na ulici, svi u razredu imaju osjećaj da su tamo. Učenici su tako virtualno letjeli helikopterom iznad Manhattana, po pustinjama, prašumama...

Profesor radi sve po kurikulumu, ali na moderan način.

“Primjerice, radimo Bospor. U jednom trenutku spajamo se s kolegicom koja sjedi u čamcu na Bosporu i ona se vozi da mi to vidimo. Pričam šestašima o nestajanju amazonskih šuma. Tada me kolegica Ana čeka u čamcu na Amazoni i mi vidimo sve kako je stvarno. Isto je s favelama u Rio de Janeiru", ispričao je.

Učenicima je napravio i putovnice, kad “proputuju” neku državu oni moraju gradove ucrtati u putovnicu i dobiju njegov potpis da su bili u toj državi. Tko ima potpise da je proputovao sve, može dobiti veću zaključnu ocjenu ili nagradu da ne mora odgovarati. Jer, kako kaže, putovanje završavaju najuporniji. Dodaje da kod njega nema markiranja, a djeca su jako zainteresirana.

U posljednjih 10 godina Nemčić je napravio tim od oko 150 iseljenika diljem svijeta. Oni mu pomažu da djecu uči geografiju na moderan način i uvijek su spremni pomoći.

“Jedan od njih se budio u dva u noći u Chicagu kako bi se javio uživo i pokazao zašto je taj grad poznat po vjetru. Ja njih mogu nazvati u bilo koje doba i zamoliti ih da mi se sutradan jave uživo u školu”, otkriva nam.

Otišao je i korak dalje i uveo je i druga osjetila, njuh i sluh.

“Kad radimo Meksiko, dovedemo mariachije, a djeca pripremaju tortilje. Iz jedne tortilje može se naučiti jako puno geografije i djeci sve to ostane urezano u sjećanje.”

Sretan je jer mu je ravnateljica sopotske osnovne škole u kojoj je zaposlen dala otvorene ruke da, kako on kaže, radi školu 21. stoljeća.

Što je za njega učitelj 21. stoljeća?

“To je učitelj s velikim srcem, bez radnog vremena, uz veliku ljubav prema svom poslu, prema svom predmetu i prema djeci, koji ima veliku brigu za njihovu budućnost”, odgovara spremno.

“Nije na meni da njih naučim samo glavne gradove i postotak bakra u Čileu, nego mi je stvarno stalo do te djece. Mi skupa živimo geografiju i zajedno upoznajemo svijet”, kaže nam profesor koji svoj posao radi 24 sata dnevno.

Uz sve obaveze Nemčić predaje i turističku geografiju na privatnom fakultetu Aspira te drži motivacijska predavanja i po fakultetima, institucijama, knjižnicama, firmama, a jednom je predavao i u zatvoru u Remetincu.

Autor teksta: jutarnji.hr