lipnja 2024

Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.

Bokeljska Mornarica Kotor će u srijedu, 26. 6., tradicionalno proslaviti Dan Bokeljske mornarice. Istog dana 1463. godine usvojen je prvi sačuvani Statut Bratovštine svetog Nikole mornara u Kotoru (Liber Fraternitatis divi Nicolai marinariorum de Catharo) koji se čuva u Kotorskoj biskupiji.
Nastup glavnog odreda Bokeljske mornarice Kotor je predviđen prema sljedećem protokolu:
19.30 - postrojavanje Glavnog odreda na pjaci od Kina
20.00 - prolaz Glavnog odreda Starim gradom i preuzimanje državnog barjaka ispred Općine Kotor

Povodom obilježavanja 400 godina od Velike pohare Perasta proteklog vikenda, u Perastu je upriličen bogat program kojim se ova godišnjica obilježila na dostojanstven i suvremen način, te su se dodatno osvijetlile okolnosti u kojima se Velika pohara dogodila.

Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Sloboda misli često je plaćana ličnom slobodom. Istorija čovjekove pobune, zato je između ostalog, istorija njegovog ontološkog postojanja

Demokratiji kao proizvodu duge borbe od antičkih korijena, pa preko Magna Carte1215, do političkih revolucija 18. i 19. vijeka, pa sve do modernog doba bijaše imanentna čovjekova pobuna, protest kao kritički stav nemirenja sa ugrožavanjem temeljnih vrijednosti te demokratije. 

A to i jeste suština demokratije. Protest. Javno izraženi stav. Jer, ako demokratija nije liberalna, onda i nije demokratija.

Emitirano: 
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Grad…

Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Grad…

Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Mjere i mjerenja u Boki prošlih vremena.

 

 

Ova emisija je realizirana uz financijsku potporu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore

Emitirano: 
Subota, 22. lipnja 2024.

Mjere i mjerenja u Boki prošlih vremena.

 

 

Ova emisija je realizirana uz financijsku potporu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore

Sinoć smo imali priliku uživati u još jednom P(i)jatu od žućenice. Organizacija žena Tivta, uz podršku Općine Tivat i tivatske Turističke organizacije, po dvadeseti put, priredila je sinoć večer posvećenu žućenici i tradicionalnim vrijednostima zanatstva i bokeljske gastronomije.

Tradicionalno, fešta je počela nastupom GPD – Tivat, izvođenjem popularnih primorskih pjesama i koračnica.

Nedjelja, 23. lipnja 2024.

U Zagrebu je u 91. godini preminuo Zvonimir Zvonko Janović. S 12 godina je otišao iz Bogdašića, ali srcem je ostao trajno vezan za rodnu grudu. Zbog svojeg opredjeljenja i nacionalne nepokolebljivosti, zajedno sa svojom obitelji, prošao je težak životni put. Kao afirmirani znanstvenik pripada generaciji koja je pronijela glas bokeljskih Hrvata diljem svijeta. Duboko utemeljen u katoličkoj vjeri, nacionalni identitet je smatrao kao prirodni i nenametljivi izraz svoje osobnosti.

Subota, 22. lipnja 2024.

Članovi Foruma mladih HGI - ja Tamra Bogdanović i Matej Knezović prisustvovali su radionici pod nazivom "Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje”.
Radionica se održala u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore, u petak, 21. lipnja, od 9 do 14:30 sati u Podgorici.
Atlantski savez Crne Gore posvećen je promociji aktivnog uključivanja mladih u društveno-politički život kroz različite aktivnosti.

Stranice