Kultura

Druga uvertira manifestacije Tivat Music Festival predstavila je čelistu Željka Ivovića upravo u ambijentu iz koga vodi podrijetlo. Ivović je nastupio u Gornjoj Lastvi, slaveći s publikom Svjetski dan glazbe rađanje novog godišnjeg doba. Pozdrav ljetu postao je tradicionalan događaj, koji u okviru Dana pejzaža priređuje lokalno Kulturno-zavičajno udruženje “Napredak”, sada partner TMF-a.

Posjetitelje je pozdravila Marija Nikolić iz Napretka, otvarajući Dane pejzaža i podsjećajući na poseban ambijent koji Gornja Lastva pruža, naročito kad je u pitanju organiziranje koncerata.

JU Pomorski muzej Crne Gore ove godine će obilježiti Međunarodni dan pomoraca postavljanjem izložbe „Luka i grad - život i trajanje“ u muzejskoj galeriji. Izložba, čiji je autor kustos Ilija Mlinarević, nastala je 2023. godine povodom obilježavanja 35 godina AD Luka Kotor. Izložba prikazuje neraskidivu vezu između kotorske luke i grada Kotora.

15.  Festival gudača Perast 2024.,  organizira  koncert crnogorskog violiniste svjetskog glasa Romana Simovića. Koncert će se održati 24. 6. (ponedjeljak) u 21 sat,  u katedrali sv. Tripuna u Kotoru.

Dječju operu "Snežana i sedam patuljaka", Petra J. Krstića izveli su sinoć s velikim entuzijazmom učenici Umjetničke škole za muziku i balet Vasa Pavić iz Podgorice u Parku Doma Vojske.

Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Tivat Music festival i KZU Napredak Gornja Lastva organiziraju koncert „Pogled na Baha” – Željko Ivović na violončelu, ispred crkve u Gornjoj Lastvi, 21. 6., s početkom u 20.30.

Kombi prijevoz s autobusne stanice u Centru Tivta kreće u 20 sati. Prijevoz je besplatan.

Sinoć je u okviru Međunarodnog festivala klapa Perast,  dječja klapa Arija iz Kotora,  čija je voditeljica gospođa Nada Baldić, osvojila  Srebrnu plaketu – Peraški kampanio, za osvojeno 2. mjesto, u kategoriji Dječje  klape, kao i nagradu Kazada -  za najbolju klapu  po izboru publike u kategoriji Dječje klape.

Stručni žiri  bio je  u sastavu: Janes Vlašić, Danijel Dražić, Marina Dulović, Ljiljana Raičević i Jerina Knežević.

Klapi Arija i  voditeljici Nadi Baldić čestitamo te im želimo još nagrada i  uspjeha.

Knjigu hrvatskoga jezikoslovca Domagoja Vidovića "Bokeljske studije i ogledi", koja unosi novu hrvatsku sigurnost u kojoj više neće biti potrebno imati obzira prema cenzurama i imperijalističkim predrasudama s istoka, objavilo je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV).

Autor predgovora knjige Slobodan Prosperov Novak ističe kako do danas nije bilo neke knjige koja bi toj velikoj hrvatskoj narodnosnoj temi posvetila svaku svoju stranicu, svaku rečenicu i svaku svoju misao kao ovo Vidovićevo djelo.

U današnjoj emisiju Bokobrana ugostili smo kipara Petra Hranuellija, a povod za razgovor je nedavno održana izložba crteža i skulptura u JU Muzej i galerija Tivat. 

U razgovoru nam otkriva kako je došlo do toga da izlaže u Tivtu, kao i kakve dojmove nosi nakon izlaganja. 

Zbog čega baš skulptura, s kojim materijalima radi, kao i odakle crpi inspiraciju otkriva nam u ovom razgovoru. O sadašnjim i budućim planovima kao i čitav razgovor možete poslušati u audio zapisu…

 Foto: privatna arhiva

 

Međunarodni festival KotorArt, putem mnogobrojnih projekata, njeguje i stvara kulturno nasljeđe, potiče na kreativnost i njegovu reinterpretaciju u suvremenom dobu. Tijekom ovogodišnjeg Festivala, nekoliko interesantnih programa je inspirirano nasljeđem, kreativnim industrijama, kao i životima i djelima znamenitih ličnosti iz Boke.

Ponedjeljak, 03. lipnja 2024.

Jedan od centralnih događaja ovogodišnjeg izdanja Tivat Music Festivala jeste veliki koncert pod nazivom "Veče operskih arija", koji će biti realiziran 25.7., u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat. Tom prilikom publici će se predstaviti dvoje uspješnih mladih i međunarodno angažiranih operskih umjetnika, sopranistica Petra Radulović i bas Sava Vemić. Kao gosti koncerta nastupit će umjetnici prepoznati i na svjetskim scenama, mezzosopranistica Nina van Esen i tenor Benjamin Blis.

Stranice

Subscribe to RSS - Kultura