Društvo

Crna Gora danas, 21. svibnja obilježava Dan nezavisnosti. Crna Gora je na današnji dan 2006. godine obnovila državnu samostalnost.  Dux radio svim građankama i građanima Crne Gore čestita današnji  Dan nezavisnosti.

Neradni povodom  Dana nezavisnosti bit će danas i sutra, kao priopćavaju iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Na Premijerskom satu Skupštine Crne Gore pitanje je postavio Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i šef Zastupničkog kluba DUA - HGI. On je tražio odgovor od premijera Spajića kako ocjenjuje odnose između Crne Gore i Republike Hrvatske. Cijeli dijalog možete pogledati u nastavku.

Petak, 19. srpnja 2024.

Daleke 1452. u bokeljskome gradu Perastu počela je tradicija štovanja Gospe od Škrpjela. Na zavjetnom otočiću, možda jedinstvenome u svijetu, nastalom ljudskom rukom, mukotrpnim je dovlačenjem kamenja barkama i njegovim potapanjem na greben ili škrpjel podignuta crkvica u čast Majke Božje.

Općina Tivat započinje implementaciju projekta “APOLLO - APplication Of upscaLed interregionaL renewable & energy efficiency sOlutions”, koji se financira u sklopu Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021– 2027.Opći cilj projekta APOLLO je unaprjeđenje energetske efikasnosti i smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekt staklene bašte u prekograničnom području kroz izgradnju međusobno povezanih zajednica za upravljanje energijom i zelenih ulaganja u okviru implementacije međuregionalnih rješenja za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost u javnom sekt

HR Top lista hitova: tjedni pregled 25 singlova Dux radija

Emisija br. 24

15. – 20. 7.

01./01/ Rišpet – Ajmo dušo pobić negdi

02./03/ Parni Valjak – Kad padne mrak

03./04/ Zorica Kondža – Promjena

04./02/ Vanna – Iz inata

05./17/ Nina Badrić – Ono kad

06./06/ Vatra – Nitko osim nas

07./11/ Damir Kedžo – Tajna mojih pobjeda

08./13/ Prljavo Kazalište – Djeca su OK

09./05/ Tony Cetinski – Tebi sve dugujem

10./10/ Marko Tolja – Dok ljubi me

11./19/ Franka & ToMa – Da opet nađem te

Predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović i potpredsjednik Općine Jovan Brinić susreli su se jučer s Tivćanima, sportistima, koji će kao dio crnogorskog olimpijskog tima sudjelovati na predstojećoj Olimpijadi u Parizu. Oni su Ilku Klakoru i Marku Mršiću poželjeli svaku sreću i uspjeh na najvećem sportskom događaju koje će se odvijati u Parizu, od 26. 7. do 11. 8.

Petak, 19. srpnja 2024.

Tradicionalni peraški običaj „Fašinada” održat će se u  ponedjeljak, 22. 7.,  u smiraj dana, na zalasku sunca, u organizaciji MZ Perast i Društva prijatelja grada Perasta.

Okićene i kamenom pune barke kreću s Pošova uz perašku obalu ka školju  Gospe od Škrpjela u 18 sati i 45 minuta.  Nakon toga, u  21 sat će nastupiti Ansambl Toć.

Četvrtak, 18. srpnja 2024.

JU Kulturni centar "Nikola Đurković" Kotor, u susret Bokeškoj noći, organizira radionice izrade makete barke. Radionice će se održavati dva puta tjedno, u periodu od 22. 7. do 22. 8., u terminu od 10 do 12 sati , u prostoru bivšeg Auto-mota. Preporučeni uzrast polaznika radionica je 15+, a sudjelovanje je besplatno. Radionice vodi iskusni i više puta nagrađivani meštar, Marko Ševaljević.

U JU „Muzej i galerija“ Tivat jučer je održano fokusno grupno istraživanje, koje sprovodi profesor dr. Miloš Milenković, etnolog-antropolog sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u suradnji s Institutom društvenih nauka iz Beograda i Etnografskim institutom SANU iz Beograda.

Škaljarski banj je malo kupalište vrlo popularno među mještanima Škaljara. Mala plaža je u neposrednoj blizini ceste te je kupalište koje rado preferiraju mještani. Za stanovnike Škaljara ima i veliku sentimentalnu vrijednost jer ga oni desetljećima koriste tijekom vrućih ljetnih dana. Škaljarski banj je obiteljsko kupalište i služi za brzo osvježenje i druženje, te za sada nema uvjete za cjelodnevno druženje Nesređena plaža uzrokuje negodovanje među mještanima. Ova plaža zbog svoje lokacije i brojnih mještana Škaljara zaslužuje znatno veću pažnju gradske uprave.

Stranice

Subscribe to RSS - Društvo