Pet godina od Oliverovog odlaska

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 29. srpnja 2023. - 10:53
Autor: 

Danas u večernjim satima stotine ljudi okupit će se u Veloj Luci, petu godinu za redom od kako nas je napustio legendarni Oliver Dragojević, kako bi mu kroz njegove pjesme odali počast i prisjetili se svih onih lijepih uspomena koje ih vežu uz njega.

Oliver je smatrao da ne postoje zvijezde niti legende. Pouzdao se u emociju i ljubav te je svojim najvećim uspjehom smatrao to što je ostao normalan pod blještavilom scene. Preminuo je 29. srpnja 2018. godine u KBC-u Split u ranim jutarnjim satima nakon teške bitke  s karcinomom pluća, koji mu je dijagnosticiran u kolovozu 2017. godine.

Stihovima ga se prisjećamo, stihovi su ga vodili kroz život, stihovima se oprostio od svoje vjerne publike.

 Prvi nastup nakon dijagnoze, a ujedno i posljednji za života održao je 15. listopada 2017. na humanitarnom koncertu “Vjeruj u ljubav”. Tada je skinuo kapu i pokazao da mu je od kemoterapije otpala kosa.

Pred publikom se pojavio još jednom 23. ožujka 2018. godine, kada je primio Porin za životno djelo. Obratio se putem videopoziva, a to je ujedno bilo njegovo posljednje obraćanje javnosti.

“Hvala vam svima, uživajte u večerašnjoj večeri, guštajte u svemu, jer ča je život vengo fantažija”, poručio ja tada, a upravo to mu je bio i životni moto.

Oliverova smrt potresla je cijelu Hrvatsku i prvi put u povijesti naše zemlje proglašen je Dan nacionalne žalosti.

Osim brojnih obožavatelja, Oliver je iza sebe ostavio neutješnu suprugu Vesnu, s kojom je u braku bio 44 godine, sinove Dina, Davora i Damira te petero unučadi, a postumno ih je dobio još dvoje.

Oliver je bio jedan od rijetkih domaćih glazbenika koji je imao karijeru na svjetskoj razini. Rijetki su oni koji se mogu pohvaliti nastupima u londonskom Royall Albert Hallu, pariškoj Olympiji, slavnom Opera Houseu u Sidneyju i njujorškom Carnegie Hallu.

 

Autor: Dnevno.hr/ T.Š.

Foto: Večernji list