Proslavljen blagdan bl. Ozane

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 28. travnja 2023. - 11:31
Autor: 

Jučer je u Kotoru proslavljen blagdan bl. Ozane. Svetu misu je predslavio fra Filip Karadža. Na početku, fra Filip se osvrnuo na život bl. Ozane, ljubav prema Bogu i značaju vjere u njezinom životu. Naravno, imali smo priliku podsjetiti se na   njezin dolazak  u Kotor.

Fra Filip se osvrnuo na činjenice, koje možda često zaboravimo – što znači biti kršćanin, što znači susresti Isusa te kako trebamo gledati na neke stvari. Osvrnuvši se na  dijalog Isusa s učenicima, ističe kako  je  pronaći Isusa kao osobu, ličnost, znači pronaći smisao svega. Biti kršćanin, biti spašen, znači susreti živu osobu i pronaći smisao života. Govori kako na svijet moramo gledati Božjim očima te biti autentični svjedoci Kristove ljubavi.

Ozanin život je, kako navodi fra Filip, uzor kreposti i današnjim naraštajima te ima neprolazan značaj. Predstavlja nam svima poticaj da živimo te vrednote i svjedočimo ljubav. Naglašava da se ne smijemo sažalijevati, nego imati strpljenja. Kako je vrijeme važnije od prostora te da moramo imati strpljenja. Kršćanska solidarnost, propovijeda fra Filip, važna je za zajedništvo u različitosti.

„Biti ponizan znači -  sjetite se vlastite vremenitosti i prolaznosti. To je teška i naporna borba, put Križa koji je prošla Ozana penjući se Jakovljevim stepenicama kao anđeo i spuštajući se čas u visine, čas u dubine. Važno je da ne budemo fanatični voluntaristi, nego da budemo racionalni, inteligentni ljudi, Božja bića,  koja uvažavaju druge ljude“.

Ono što  je veoma važno, a na što nas fra Filip „upozorava“ je „da ne kukamo zbog naše malobrojnosti, nego više da „kukamo“ zbog naše neautentičnosti – broj je važan, ali nije presudan“.

„Blažena Ozana Kotorka rođena  je 25. studenog 1493. godine u selu Relezi u središnjoj Crnoj Gori, a umrla je u Kotoru 27. travnja 1565. godine na glasu svetosti. Spominje se kao blažena već 1602. godine u testamentima kotorskih građana. Crkva joj je priznala štovanje 20. prosinca 1927. godine. Pripadala je redovnicama trećorednicama sv. Dominika. Provela je 52 godine u samostanskoj ćeliji u strogoj pokori. Tijelo joj se neraspadnuto čuva u crkvi sv. Marije od Rijeke. Godine 1665. uvrštena je među zaštitnike grada Kotora i biskupije. Liturgijski se slavi 27. travnja“.