Simbol ptice u (likovnoj) umjetnosti – golub

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 29. listopada 2021. - 10:17
Autor: 

 

Pojava goluba sa maslinovom grančicom u kljunu, još u biblijskim pričama, označavala je ovu pticu kao glasonošu, a kroz povijest, svjedočili smo da je upravo ova ptica služila za komunikaciju. Ipak, golub kroz povijest (umjetnosti) nije bio samo pismonoša i prenosilac informacija, a njegova simbolika datira mnogo prije kršćanstva i Biblije.

Za goluba se smatra da je najvjerojatnije prva pripitomljena ptica, a u mnogim mitologijama, religijama, narodima i običajima, ova ptica nosi univerzalnu simboliku sklada, mira, ljubavi i blagosti... Ptica, koja još uvijek nije pretvorena u kućnog ljubimca, jedna je od omiljenih koje turisti vole  hraniti na atraktivnim turističkim destinacijama (poput Venecije, Sarajeva, Dubrovnika...), ali i umirovljenika, koji im često bacaju mrvice od kruha u obližnjem parku. Golub je još od najstarijih vremena predstavljao simbol za ženstvenost i materinstvo, stoga ne čudi što je boginja Ištar, prikazivana kako drži goluba. U egipatskoj tradiciji, golub je bio simbol nevinosti, koji se možda zadržao i do danas diljem svijeta, jer bijela golubica predstavlja simbol čistoće. Kako u grčkoj tako i u rimskoj mitologiji, boginje Afrodita i Venera bile su predstavljane sa golubovima. S druge strane, u hinduističkoj tradiciji golubovi su glasnici boga mrtvih, dok u Kini, tradicija koja traje stoljećima, golubove karakterizira kao simbol vjernosti i dugovječnosti, ali i simbol proljeća.

Ipak, od svih svojih simboličkih pojavljivanja, najpoznatije su nam kršćanske, odnosno biblijske priče u kojima se spominje golub. Vjerojatno je najpoznatija priča o Nojevoj barci i potopu, u kojoj golub donosi grančicu masline, kojom označava kraj potopa i početak novog života, označila ovu pticu kao glasnika (dobrih) vijesti, čija se karakteristika zadržala do danas.

Najčešća prikazivanja ove ptice, u likovnoj umjetnosti, imamo upravo sa grančicom masline u kljunu, dok u filmskoj umjetnosti, ista ova scena prikazuje kraj rata/borbe, i označava nadolazeći mir i blagostanje. Jedna od najpoznatijih je „Golub Mira“ Pabla Pikasa, dok je golub bio čest motiv na djelima ovog umjetnika. Golubovi su prikazivani u letu, sa grančicom masline u kljunu, dio portreta, ili kao detalj, imajući važnu simboliku u kompoziciji.

 Golub nije prikazivan samo u filmskim i likovnim scenama, njegova simbolika upotrebljavana je u mnogim književnim djelima, ali i mnogim pjesmama, gdje golub često bude prenosilac ljubavne boli i tuge. U folkloru, mnogim narodnim pjesmama, ali i svadbenim obredima ova ptica zauzimala je posebno mjesto. Golub i golubica predstavljaju simbol zaljubljenosti i vjernosti, a mladenci i danas znaju da svadbeno slavlje upotpune puštanjem bijelih golubova da slobodno lete.

Uz svoje simbolično značenje, ptice  često i veoma lako ulaze i u pjesmu. Kad se oko stihova dogodi glazba, postanu i veoma popularne. Za goluba se vezuje jedna od najpopularnijih na svijetu, „Paloma Blanca“. Tu je i nera, manje poznata i uglavnom vezana za meksičku kulturu.

 Marija Saičić

Izvori: http://www.artnit.net/urbane-%C5%BEivotinje/item/2885-simbolika-goluba.html

http://www.artnit.net/paleta/item/1202-pablo-pikaso-golub-mira.html

Foto: artnit.net