Upišite najmlađe na nastavu hrvatskoga jezika i kulture

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 28. lipnja 2021. - 10:13
Autor: 

Nastava hrvatskoga jezika i kulture u Crnoj Gori, točnije Kotoru i Tivtu, dio je projekta Hrvatska nastava u inozemstvu koji je u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Namijenjena je djeci i mladima, hrvatskim državljanima koji privremeno ili stalno žive u drugim državama, odnosno djeci i mladima hrvatskog podrijetla kojima je hrvatski obiteljski jezik. Hrvatska nastava istodobno je otvorena i ostaloj djeci koja žele učiti hrvatski jezik i upoznati hrvatsku kulturu.

Hrvatska nastava, osim jezikoslovlja, obuhvaća i stjecanje znanja o Hrvatskoj i njezinoj kulturi u širem smislu: hrvatskoj povijesnoj, kulturnoj i prirodnoj baštini, temeljnim povijesnim i zemljopisnim činjenicama te književnosti, likovnoj i glazbenoj umjetnosti, uključujući upoznavanje sa svakodnevnim životom u domovini i suvremenim hrvatskim društvom. Razvojem jezičnih sposobnosti te usvajanjem hrvatske kulturne, povijesne i prirodne baštine hrvatska nastava pridonosi razvijanju osjećaja pripadnosti hrvatskoj kulturi i hrvatskoj domovini.

Uz hrvatsku nastavu u inozemstvu koju organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, u inozemstvu postoji hrvatska nastava integrirana u obrazovni sustav država primateljica, koju organiziraju i provode države primateljice te hrvatska nastava koju organiziraju hrvatske zajednice i katoličke misije u inozemstvu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizira i financira hrvatsku nastavu potpuno ili djelomično u 20 država svijeta (Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Crna Gora, Čile, Francuska, Italija, Irska, Makedonija, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Švicarska, Velika Britanija). Tim je sustavom obuhvaćeno više od 5000 učenika s kojima radi više od 90 učitelja.

U nastavku možete pogledati i preuzeti upisnicu za Hrvatsku nastavu u inozemstvu.

Ako imate više pitanja javiti nastavnici Valentini Sertić porukom na:

Viber: +38269434791,

Instagram  (DM)

ili email: hr.nastava.cg@gmail.com

Također, možete poslušati intervju koji je dala za naš radio.