Vuksanović: Cilj rezolucije o Jasenovcu je da se naruše odnosi Crne Gore i Hrvatske, žrtve im nijesu važne

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 22. svibnja 2024. - 17:13
Autor: 

Ne moramo imati instančno analitički duh pa da shvatimo da gospodin Vučić nikako ne bi želio vidjeti Crnoj Goru prije Republike Srbije u EU. Hrvatska je je svjesna toga i ona će izraziti svoj stav kroz određenu formu, a mislim opet i da će voditi računa da Crna Gora treba da bude dio EU.

Jedan od ciljeva "Rezolucije o genocidu u Jasenovcu" je da se naruše bilateralni odnosi Crne Gore i Hrvatske, rekao je u Drugačijoj radio vezi predsjednik HGI-a Adrijan Vuksanović. Oni koji predlažu tu rezoluciju, kako kaže Vuksanović, pokazuju nepoštovanje prema žrtvama zločina u Jasenovcu jer ih koriste za političko nadmetanje.

Vuksanović smatra da predložena rezolucija služi i kao "sanitarni manevar" ne bi li se, kako kaže, utješili oni koji se ne slažu sa realnošću i činjenicom da će u UN biti usvojena Rezolucija o Srebrenici.

-Još jedna njena funkcija je da se zadovolji određeno biračko tijelo i da oni koji su u niskom startu od samog konstituisanja ove Vlade primire to svoje nemirno biračko tijelo zbog svega ovoga i da, možda, uskoče u rekonstrukciju buduće Vlade. Gdje su tu žrtve Jasenovca?

One tu njima nijesu važne. Čuli smo i predsjednika Vučića koji na pitanje što se desilo u Jasenovcu, nije htio da to ozvaniči na način kako to njegovi eksponenti u Crnoj Gori govore jer, kako je rekao, ne želi da remeti odnose sa Republikom Hrvatskom.“

Prijedlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu dva puta je odbijan u parlamentu Republike Srbije! Sa druge strane, Aleksandar Vučić je prilikom nedavnog samita u Kotoru ocijenio kako je Rezolucija o Jasenovcu, koja će se naći u proceduri crnogorskog parlamenta, "dobra ideja".

Vuksanović apostrofira da ni Rezolucija o genocidu u Jasenovcu" nije dovoljna da  zadovolji predsjednika Srbije do kraja, sa obzirom na to da je za crnogorske amandmane na Rezoluciju o Srebrenici rekao da su imali "pokvarenu ulogu".

- Ono što nije htio da uradi sam, Vučić ima svoju poslugu i uslugu u Crnoj Gori koja to želi da sprovede. To govori o nivou svijesti onih koji su se stavili njemu na raspolaganje“, jasan je poslanik HGI-a.

Predsjednik parlamenta i lider NOVE Andrija Mandić, tokom Premijerskog sata koji je održan početkom mjeseca, nakon što je premijer Milojko Spajić rekao da će podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, najavio Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu. 

Vuksanović koji je i tom prilikom, u Skupštini Crne Gore, jasno saopštio svoj stav o Jasenovcu, kaže da je očekivao da Mandić tokom priče o Srebrenici pomene i Jasenovac.

- Ja nemam nikakav problem da kažem da je Jasenovac najveća sramota hrvatskog naroda. To je razlika između nas, jer je za mene Ante Pavelić zločinac, a za vas, gospodine Mandiću, i politiku koju predstavljate su Karadžić i Mladić heroji", izjavio je tada Vuksanović u parlamentu.

Komentarišući tu izjavu kao i začuđena lica pojedinih poslanika, Vuksanović kaže da je za većinu srpskih političara na crnogorskoj sceni nezamislivo da jedan lider stranke sa hrvatskim prefiksom govori na takav način o Jasenovcu.

- Njima je nepojmljivo da se na takav način izjasna u Srebrenici i o svim tim stratištima. Taj stav sam iskazao i u prvom mandatu kada sam bio u Skupštini, to je nešto što je činjenica, pri tome mi smo navikli da nam se stalno lijepe etikete i stalno se želimo ugurati u neki drugi korpus", kaže Vuksanović.

Govoreći o sastancima vladajuće većine na kojima su razgovarali o podnošenju Rezolucije o Jasenovcu, sagovornik Antene M ocjenjuje da je najveće napore da se ona dostavi u skupštinsku proceduru od svih predstavnika srpskog naroda imao predsjednik DNP-a Milan Knežević.

- To se može pripisati njegovom nezadovoljstvu trenutnom pozicijom u sadašnjoj konstalaciji i podjeli vlasti. To je moj utisak i mislim da nijesam daleko od istine.” 

Na pitanje da li je rezolucija o Jasenovcu "pojas za spasavanje" Spajićeve Vlade, Vuksanović odgovara da je teško zadovoljiti sve činioce u vlasti. PES je, kako kaže Vuksanović, i dalje ideološki nedefinisana partija.

- Možete nekim intervencijama opiti narod brzim, ekonomskim, kratkoročnim mjerama, čija je održivost kranje upitna, ali na polju politike vidimo jedno haotično stanje.

Ono što sam ja čuo neslužbeno, da je Pokret Evropa sad iskazala interes da ona inicira rezoluciju o Jasenovcu, onda je došla protestna nota Hrvatske pa su odustali. E onda je uslijedio 'prijateljski razgovor' Spajića i Milana Kneževića, pa je došlo opet do obrta.

Vidi se nekozistentnost i nerezistentnost na bilo kakvu vrstu pritisaka. Ja bih volio da premijer Spajić shvati da je u politici ponekad važno pretrpjeti neku žrtvu da bi u perspektivi imao benefite. A on je, čini mi se, cijelo vrijeme spreman na kratkoročne kompromise samo da bi se zadržao u sedlu“, kaže Vuksanović.

Sagovornik Antene M smatra da je "Rezolucija o genocidu u Jasenovcu" predložena kako bi se, pored narušavanja odnosa sa Hrvatskom, ugrozio i put Crne Gore ka EU imajući u vidu da je Hrvatska jedan od glavnih partnera i promotera crnogorske eurointegracije.

- Ne moramo imati instančno analitički duh pa da shvatimo da gospodin Vučić nikako ne bi želio vidjeti Crnoj Goru prije Republike Srbije u EU. Hrvatska je je svjesna toga i ona će izraziti svoj stav kroz određenu formu, a mislim opet i da će voditi računa da Crna Gora treba da bude dio EU i da bi, u konačnici, to bio i veliki udarac onima koji namjerno kvare igru i žele napraviti poremećaj u relaciji Podgorica-Zagreb", zaključuje Vuksanović.

Drugačiju radio vezu u kojoj je gost bio Adrijan Vuksanović možete pogledati na linku ispod:

Izvor: Antena M