Baby Lasagna osvojio Europu, ali nije bilo dovoljno za pobjedu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 12. svibnja 2024. - 7:44
Autor: 

Hrvatski predstavnik Baby Lasagna osvojio je drugo mjesto na 68. Euroviziji u švedskom Malmou iako je dobio najviše glasova publike. Zahvaljujući većem broju bodova stručnih ocjenjivačkih sudova pobjedu je odnio švicarski predstavnik Nemo. 

Nemo je pjesmom "The Code" ukupno osvojio 591 bod (365 bodova žirija i 226 publike). Baby Lasagna i njegova "Rim Tim Tagi Dim" osvojili su 547 bodova (210 po žiriju i 337 publike). 

Treći je bio francuski izvodač Slimane s 445 bodova. 

Ovo najbolji hrvatski plasman na Euroviziji otkako je samostalna.

Iza umjetničkog imena Baby Lasagna nalazi se Marko Purišić, 28-godišnji Umažanin koji je glazbeno iskustvo stjecao u heavy metal bandu Manntra. 

Purišić je na ovogodišnju Doru prvo upao kao rezerva, a u službeno natjecanje uvršten je nakon odustajanja pjevačice Zse Zse i uvjerljivo je pobijedio. Sam je autor pjesme "Rim Tim Tagi Dim" koja je gotovo od prvog trenutka bila prvi izbor kladioničara i najveći favorit za pobjedu u Malmou.

Uzrokovalo je to pravu rimtimtagimaniju zadnjih dana u Hrvatskoj pa se naslov pjesme mogao vidjeti na displayima tramvajskih stanica i autocesta, a heklani tabletići i majice s mačkama postale obavezi modni dodaci i iskazi podrške Marku Purišiću.

Podržali su ga i političari, od premijera Andreja Plenkovića do zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i institucije i tvrtke poput DIP-a, HAC-a, ZET-a, HNK-a, MUO-a te brojni hrvatski sportaši.