Deković i Vuksanović na Susretu hrvatske nacionalne manjine u Novalji

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 09. listopada 2023. - 15:08
Autor: 

Na otoku Pagu,  u Novalji,  proteklog vikenda, održan je  I. susret hrvatske nacionalne manjine i Hrvata izvan Domovine u organizaciji Instituta za migracije i narodnosti, Grada Novalje i Hrvatske državne samouprave na kojem su ove godine predstavljeni Hrvati iz Mađarske. Susret je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uz supokroviteljstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Susretu su prisustvovali   ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman i ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović. 

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine iz Crne Gore bili su predsjednik HNV -a Zvonimir Deković i predsjednik HGI -ja Adrijan Vuksanović.

„Hrvatska se ponosi svojim Hrvatima u svim državama koje nas okružuju, hrvatskom nacionalnom manjinom i iseljenim Hrvatima diljem svijeta. Oni daju vrijedan doprinos svojim radom i uspjesima, istaknuti su građani države u kojoj žive, ali s ponosom predstavljaju i državu svojih korijena. Pri svemu tome, uvijek i ispočetka ističemo postojanost i važnost zajedništva i jedinstva iseljene i domovinske Hrvatske. Upravo je to zajedništvo i uzajamno uvažavanje visoko među prioritetima hrvatske Vlade. Svjedočenjem o stalnoj brizi za Hrvate izvan Republike Hrvatske, što se iskazuje između ostalog i povećanom financijskom potporom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH, treba istaknuti kako je briga za hrvatske manjine dodatno olakšana i međunarodnim položajem Republike Hrvatske, koji nikada nije bio snažniji“, istakao je prilikom obraćanja ministar Grlić Radman, koji uvijek podupire Hrvate izvan Domovine.

U okviru programa predstavljena je i monografija Kratka povijest Hrvata u Mađarskoj,  kao i promotivni film o hrvatskoj zajednici u Mađarskoj, a na Okruglom stolu bilo je riječi o izazovima i problemima Hrvata kao pripadnika manjine u državi u kojoj žive. Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović je prilikom obraćanja, kao i samim prisustvom potvrdio da Vlada RH čvrsto stoji uz Hrvate, podupire ih i ima razumijevanja za njihove probleme. Podsjećamo, gospodin Božinović je nedavno posjetio pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

Značajan je i dolazak dr. sc. Milana Bošnjaka, savjetnika s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu,  iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH,  bez čije potpore brojni kulturni projekti ne bi bili realizirani. Njegova podrška Hrvatima izvan Domovine je zaista  od izuzetnog značaja.

U večernjem programu, održanom u subotu,  pored  gastronomske ponude, nije izostao ni umjetnički program,  na kojemu su nastupili Kulturno-umjetničko društvo „Podravina“ iz Barče, Zbor „Korijeni“ iz Martinaca, Tamburaški sastav „Misija“ iz Pečuha te mjesna klapa „Muštre“.

I. susret hrvatske nacionalne manjine završen je u nedjelju,  zajedničkim misnim slavljem.

Deković i Vuksanović su izrazili zadovoljstvo posjetom Pagu i prilici da i s drugim pripadnicima hrvatske manjine razgovaraju i razmijene mišljenja o položaju Hrvata izvan RH, kao i mogućnost poboljšanja na brojnim poljima.

Za Dekovića i Vuksanovića  ovo je  bila i prigoda razgovarati  o budućim projektima s Ivanom Guganom, predsjednikom  Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj.