Sjednica Savjeta Vlade za Hrvate izvan Hrvatske

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 27. lipnja 2023. - 12:16
Autor: 

Druga sjednica trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske održat će se u Cavtatu od 27. do 30. lipnja 2023. godine.

Tijekom održavanja sjednice raspravljat će se o brojnim aktualnim temama vezanim za odnose Republike Hrvatske s Hrvatima koji žive izvan Republike Hrvatske. Između ostalog, razgovarat će se o razvoju suradnje, o izazovima povratka i useljavanja u Republiku Hrvatsku i aktualnostima odnosnim na demografiju, o temi kao što je globalna prepoznatljivost Hrvatske kao i vanjskopolitičkom položaju Republike Hrvatske i odrazima na Hrvate koji žive izvan Republike Hrvatske. Također, razgovarat će se o izazovima i perspektivama vezanim uz položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini kao i o položaju hrvatske nacionalne manjine koja živi u dvanaest europskih država te aktualnostima u europskim i prekomorskim državama u kojima živi hrvatsko iseljeništvo.

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske pomaže Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica Hrvatske. Članove Savjeta, pripadnike Hrvata izvan Republike Hrvatske imenuje Vlada Republike Hrvatske na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze. Riječ je o 55 predstavnika udruga, organizacija i institucija Hrvata iz cijeloga svijeta, koji su angažirani u očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta, aktivni u radu svojih zajednica i koji svojim radom i djelovanjem daju doprinos u unapređenju odnosa s hrvatskom domovinom. Osim predstavnika Hrvata izvan Hrvatske, imenovani članovi Savjeta su i predstavnici državnih tijela, institucija te Katoličke crkve i organizacija civilnoga društva.

 Glas Hrvatske