Carmina burana u znak sjećanja na maestra Miroslava Mira Homena

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 10. srpnja 2024. - 13:44
Autor: 

Svečano otvaranje 23. KotorArt Don Brankovih dana muzike održat će se u subotu, 13. 7., tradicionalno na Dan državnosti Crne Gore, na trgu ispred katedrale sv. Tripuna u Kotoru, s  početkom u 21.30.

Monumentalno djelo Carmina burana Karla Orfa izvest će Simfonijski orkestar i zbor Narodnog kazališta opere i baleta Albanije, kao i dječji zbor JUOŠ Narodni heroj Savo Ilić iz Kotora. Kao solisti će nastupiti Rovena Dželjilji, sopran, Matijas Dželji, tenor i Armand Ljikaj, bariton, dok će sve sudionike predvoditi maestro Robert Homen. Dječji hor pripremila je dirigentica Vesna Ivanović.     

Ovaj značajni kulturni događaj bit će posvećen liku i djelu maestra, Kotoranina, Miroslava Mira Homena (1940 -2021.) koji je, u svojoj bogatoj karijeri, Carminu buranu izveo preko 100 puta. Događaj će biti upotpunjen i premijerom kratkog dokumentarnog filma o maestru Homenu, u produkciji Radio-televizije Crne Gore.

Pozivamo sve ljubitelje umjetnosti da prisustvuju Svečanom otvaranju 23. KotorArt Don Brankovih dana muzike. Čeka nas događaj protkan sjećanjem na izuzetnog dirigenta, Kotoranina, Mira Homena i veliko nam je zadovoljstvo da organizujemo ovako značajan događaj kao uspomenu na njegov lik i djelo. Carmina burana je djelo koje je vrlo izazovno za izvođenje budući da je za to potreban veliki orkestarski aparat, kao i dva hora. U Kotoru nas preko 150 izvođača čeka na sceni a KotorArt iznova potvrđuje zašto je festival od državnog značaja za kulturu Crne Gore.   - izjavili su iz PR službe Festivala.

Ulaznice za događaj mogu se nabaviti preko GigsTix mreže, putem njihovog sajta www.gigstix.me kao i na određenim Tobacco S Press kioscima širom Crne Gore.

„Muzička struja porodice Homen nosi jake gene Antuna Tonćija Homena, bez kojeg sadašnji kulturni život grada Kotora sigurno ne bi ovako izgledao. Bio je prepoznat kao pedagog, kompozitor, dirigent, orguljaš i osnivač muzičkih škola. Njegov sin, Miro Homen, nakon završene Muzičke akademije u Sarajevu 1966. godine, postaje šef dirigent sarajevske Opere i baleta. U periodu 1988-1990, bio je direktor Sarajevske Opere i Sarajevske Filharmonije. Trideset godina dirigovao je studentskim horom Slobodan Princip Seljo iz Sarajeva, sa kojim je osvajao prve nagrade na međunarodnim takmičenjima. Kao gostujući dirigent nastupao je u svim operskim kućama bivše Jugoslavije i u brojnim evropskim zemljama. Od 1992. godine radio je kao dirigent, upravnik i potom šef dirigent u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. Dobitnik je nagrade Milka Trnina (1998). U Sarajevu je postavio prvu poslijeratnu opersku premijeru - Pučinijevu Tosku (1998), potom i Verdijevog Trubadura (1998), dok je 2000. godine dirigovao premijeru prve bosanske opere - Hasanaginicu Asima Horozića. Pedagoško iskustvo gradio je na sarajevskoj Muzičkoj akademiji, prvo kao honorni saradnik na predmetu hor, a potom od 1986. godine, i kao redovni profesor“.