KotorArt - Blago koje istražujemo, čuvamo i stvaramo

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 11. lipnja 2024. - 11:40
Autor: 

Međunarodni festival KotorArt, putem mnogobrojnih projekata, njeguje i stvara kulturno nasljeđe, potiče na kreativnost i njegovu reinterpretaciju u suvremenom dobu. Tijekom ovogodišnjeg Festivala, nekoliko interesantnih programa je inspirirano nasljeđem, kreativnim industrijama, kao i životima i djelima znamenitih ličnosti iz Boke.
Program pod nazivom Oblikovanje nasljeđa održava se na Kreativnoj pjaceti u Starom gradu u Kotoru, 10. 8., s početkom u 21 h, kada će publici biti predstavljeni neki od izabranih projekata za dalju podršku u okviru projekta WBCHIL - Western Balkans Cultural Heritage Innovation Lab (Laboratorija za inovacije u kulturnoj baštini Zapadnog Balkana), u organizaciji Fondacije Don Branko Sbutega (Međunarodni festival KotorArt) i SHARE fondacije iz Beograda. Projekt podržava British Council u okviru projekta "Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan" (CC4WBs). CC4WBs je projekt financiran od strane Europske unije, a koji ima za cilj unaprjeđenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnih i kreativnih sektora radi postizanja povećanog društveno-ekonomskog utjecaja.

"U februaru ove godine, imali smo priliku da vidimo predstavljanje više od 20 ideja koje spajaju kreativne industrije i kulturnu baštinu Boke i Crne Gore. Na Festivalu ćemo imati priliku da predstavimo neke od projekata koji su izabrani od strane stručnog žirija - na dva WBCHIL izleta do Perasta i Dobrote 7. avgusta i na programu pod nazivom Oblikovanje nasljeđa. Smatramo da svaki od njih ponaosob nosi u sebi značajan potencijal za valorizaciju kulturnog naljeđa, a zajedno doprinose boljoj kulturnoj i turističkoj ponudi" - ističu iz PR službe Festivala.

Projekt koji se ove godine završava je Creating heritage. Tijekom dugog niza godina Festival je poručivao kompozicije suvremenih stvaralaca i time obogatio kulturno nasljeđe s preko 3 sata klasične suvremene muzike. Projekt Creating Heritage je podrazumijevao snimanje odabranih kompozicija, a na ovogodišnjem Festivalu 11. 8., s početkom u 21 sat, u crkvi Svetog Duha u Kotoru, bit će organizirana promocija albuma snimljenih djela.

"U pitanju su četiri kompozicije kompozitorke Nine Perović (1985) i to Pogledi, za tri soprana, gudački orkestar i elektroniku (2019.), Večernja molitva, za oktet (2015.), Čobanine, lijepa đevojko, za duvački kvintet (2021.) i Bokeško kolo, za duvački kvintet (2021.), zatim kompozicija Pasija po Steli, za sopran, naratora i kamerni orkestar (2018.) Ramba Amadeusa (1963.), Iskra besamrtna, za naratora i gudački orkestar (2013.) Ivana Marovića (1981.), Ja sam mrtav sada, vi ste bili prije, za violončelo i gudački orkestar (2016) Aleksandra Perunovića (1978.) i Himna Sv. Nikoli, za mješoviti hor (2009) Ivana Moodya (1964-2024). Kao solisti u kompozicijama nastupali su Dmitrij Prokofjev, violončelo, Olivera Tičević, sopran, Milica Milanović, sopran, Natalija Radić, sopran, Petar Garić, klarinet, Ivana Dakić, oboa, Nikola Ćirić, horna, Marija Đurđević Ilić, flauta, Antonio Nesevski, fagot i Dejan Đonović, glumac. Vokalni ansambl Collegium Musicum na čelu sa dirigentkinjom Draganom Jovanović zatvoriće ovogodišnji KotorArt festival, koncertom u Crkvi Svetog Pavla, 14. avgusta, sa početkom u 21 čas. Koncert pod nazivom Darina regula njeguje sve ideje i vrijednosti koje je kroz život i profesiju Darinka Matić Marović nosila sa sobom, a posebno isticala u radu sa članicama Akademskog hora Collegium Musicum" .

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. 7. do 14. 8., uz pokroviteljstvo Unesc-a, Ministarstva kulture i medija i Općine Kotor, podršku Europske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inozemstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art i na društvenim mrežama preko stranica festivala @kotorart i preko #kotorart.