Lado korizmenim koncertom obilježava 75. godišnjicu rada

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 14. veljače 2024. - 11:04
Autor: 

Korizmenim koncertima Ansambl Lado obilježava 75. godišnjicu umjetničkog rada, a koncertom "O, Isuse daj mi suze" programski započinje obilježavanje obljetnice umjetničkog djelovanja jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj.

Vokalni koncerti bit će izvedeni u ožujku 2024. godine, ističe Lado i dodaje kako su izvedbe 16. ožujka u Mariji Bistrici i 17. u Slavonskom Brodu. 

Koncert u Mostaru održat će se 19. ožujka, dan kasnije u Metkoviću te 21. ožujka u Otočcu. Jedinstvena ekspresivnost Ladovih umjetnika, posebno će doći do izražaja u ambijentu novoobnovljene Crkve svetog Marka na Gornjem gradu u Zagrebu, 22. ožujka, napominje Lado i dodaje kako slijede koncerti u Novskoj, Lipiku i Brestju, 23., 24. i 25. ožujka.

Program donosi pomno odabrane korizmene napjeve zabilježene u šokačkim selima u Hrvatskoj, ali i u južnoj Mađarskoj i Vojvodini, što je rezultat terenskih istraživanja Krunoslava Šokca u Baranji, Srijemu i Bačkoj i Dražena Kurilovčana u Slavoniji. 

Crkveno pučko pjevanje jedinstven je spoj tradicijske i crkvene glazbe, a napjevi sadržani u tom koncertu pjevali su se tijekom cijelog korizmenog razdoblja, osim „Jadikovanja proroka Jeremije“, koja su se pjevala u Velikom tjednu. 

Posebno mjesto među korizmenim napjevima, pučkim pobožnostima i običajima u Slavoniji i Srijemu imalo je pjevanje "Gospina plača" u kojem su Isusova muka i smrt prikazani tugom Majke i Bogorodice. 

Crkveno pučko pjevanje Slavonije, Srijema i Baranje nalazi se na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Korizmeni program "O, Isuse daj mi suze", baziran na istoimenom studijskom albumu Ansambla Lado, nagrađen je 2013. Porinom za najbolji album duhovne glazbe.