Nezaboravna glazbena večer na festivalu Glas Boke

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 16. rujna 2023. - 11:21
Autor: 

Festival Glas Boke,  glazbeni festival amaterskih pjevača Boke kotorske,  održan je sinoć u Kotoru, ispred kavane Dojmi. Ovaj festival se odvija u organizaciji HKU Stađuni od kulture, a predsjednica Udruge, gospođa Nada Baldić, priredila je veliki glazbeni ugođaj, uz njegovanje mediteranskog melosa.

Na početku večeri nazočne je   pozdravila generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, koja je istakla zadovoljstvo  „što je ovaj drevni grad Kotor i ove godine domaćin festivalu mediteranske zabavne i pop glazbe“. Konzulica Lončarević se prisjetila i hrvatskog pjesnika F. Alfirevića , koji je u jednom svom eseju napisao da  „ nema grada u Dalmaciji, koji toliko vuče našu misao u prošlost kao Kotor“. Posebno je pozdravila mlade sudionike festivala.

„ Boka kotorska neodvojiv je dio toga kulturno – povijesnog identiteta. Ponosni na njega, Hrvati Boke kotorske čuvaju ga i njeguju kao integralni dio hrvatske kulture, ujedno tako pridonoseći kulturnoj baštini i kulturnoj raznolikosti Crne Gore“ – rekla  je konzulica Lončarević.

Glazbene talente  su nam pokazali: dječja klapa Fortuna, Natalija Ivanović, Milica Travar, Irina Bulajić, Dora Štampić, Sofija Franović, Vjera Radulović, Kristina Keleman, Dragana Bokan, Zoran i Danka Dragović, a nije izostala ni glazbena potpora gospođe Nade Baldić. Prof. Dejan Krivokapić, korepetitor,  uvijek je glazbena  potpora izvođačima  Izvođači su izvodili pjesme u  znak sjećanja na  glazbene  legende Olivera Dragojevića i Massima Savića.

U drugom dijelu večeri nastupio je  poznati tenor  iz Dubrovnika Stijepo Gleđ Markos. Stijepo je međunarodno renomirani hrvatski pjevač i glumac te ovo nije njegova prva suradnja s gospođom Baldić, prisjetimo li se   i  Božićnog koncerta.

Privilegija ga je bilo slušati i možemo slobodno reći da njegovo izvođenje pjesma je nadnaravno. Poznat po izvođenju duhovne glazbe, i po talentu koji ne ostavlja čovjeka ravnodušnim, za svakoga tko je sinoć imao priliku prisustvovati festivalu, kako bi to  čuveni Oliver otpjevao „vridilo je“. „ Vridilo je“  poslušati djecu, koja su naša budućnost i čuvari kulturne baštine. Kada je gospodin Stijepo Gleđ Markos u pitanju, ono što oduševljava je i njegova skromnost i pristupačnost.

Na kraju, uručene su i zahvalnice sudionicima, a u 11.mjesecu nas očekuje natjecateljski dio, kada ćemo, vjerujemo, ponovno uživati.

Voditeljica programa bila je Dubravka Jovanović.

Projekt je financiran od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i TO Kotor.