Profesori i učenici ŠOSMO “Vida Matjan” nazočili Ruskom carskom baletu “Labuđe jezero” u Dubrovniku

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 12. veljače 2016. - 8:55
Autor: 

Svjetski priznata umjetnička trupa Ruskog carskog baleta, oduševila je publiku savršenom izvedbom produkcije „Labuđe  jezero“, u utorak, 9.2. u Dubrovniku. Pored hrvatske javnosti, ovom spektaklu imali su prilike nazočiti također  i profesori i učenici  ŠOSMO “Vida Matjan” iz Kotora.

O značaju ovakvog poduhvata, govori Laura Jovanović, direktorica škole: “Došli smo na ideju da treba organizovat odlazak i pružiti djeci užitak koji će sigurna sam pamiti jer su uslijedili zaista pozitivni komentari i oduševljenje, a čini mi se i privilegija, da poslušaju i odgledaju sjajni nastup Ruskog carskog baleta. Cijenim da je ovakav poduhvat jako dobar. Ovo je prije svega korisno u njihovom daljem usavršavanju, jer mislim da im to mnogo znači, kao jedno novo iskustvo sa pumo lijepih utisaka koje su ponijeli gledajući Labudovo jezero u izvedbi Ruskog carskog baleta.”

Pored učenika, i profesori su nazočili događaju.

“Posebno me raduje što su skoro svi učenici srednje škole izrazili želju da odgledaju fenomenalno izvođenje baleta. Tu su bili i profesori koji su se sa zadovoljstvom odazvali i dali primjer djeci, pokazavši kako je muzička umjetnost polje u kojoj kraj usavršavanja ne postoji”, dodaje Jovanovićeva.

Ruski carski balet izvodi izvornu priču Labuđeg  jezera, međutim, sa srećnim finalom. Takav završetak baleta odredio je ruski vođa Staljin za vrijeme svoje vladavine u Sovjetskom savezu, tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća. Suptilnu reviziju i varijacije uveo je Gediminas Taranda, umjetnički direktor Carskog ruskog baleta.

Danas, 138 godina nakon prve izvedbe, Carski ruski balet predstavlja ovo remek-djelo kao balet u tri čina.

Nakon ovog, uslijedit će i slični događaji, te je u planu posjet  Splitu i opera.