Obilježava se 75. godišnjica napada na Poljsku, Gauck i Komorowski danas u Gdanjsku

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 01. rujna 2014. - 12:06
Autor: 

Njemački predsjednik Joachim Gauck i poljski kolega Bronislaw Komorowski u ponedjeljak će na poluotoku Westerplatti u Gdanjsku obilježiti 75. godišnjicu početka nacističke invazije na Poljsku i Drugog svjetskog rata.

Prve topovske granate ispaljene 1. rujna 1939. s njemačkog broda Schleswsig-Holsteina na poljsku bazu Westerplatte označile su početak najkrvavijeg sukoba u ljudskoj povijesti. Dva dana poslije Britanija i Francuska objavile su rat Hitlerovoj Njemačkoj.

Dvjesto poljskih vojnika hrabro se branilo na Westerplatti odolijevajući neusporedivo snažnijim njemačkim snagama tjedan dana.

Gauck i Komorowski će zapaliti svijeće na grobovima poljskih vojnika koji su poginuli u tom napadu i položiti vijenac na spomenik svima koji su branili poljsku obalu kod Gdanjska. Čuvajući duh prijateljstva nekadašnjih neprijatelja, dvojica će predsjednika sudjelovati i u raspravi sa studentima.

Svečanost u Gdanjsku bit će jedna od mnogih kojima će se danas obilježiti 75. godišnjica početka Drugog svjetskog rata, koje će biti zasjenjene nelagodom izazvanom novim sigurnosnim izazovima na istoku Europe i sve većom eskalacijom sukoba Ukrajine i Rusije.

U šest godina, rat je zahvatio veliki dio globusa i odveo u smrt 60 milijuna osoba, čovječanstvo je svjedočilo užasima holokausta, a na kraju i djelovanje atomske bombe koju su, kako bi što prije završili rat, Amerikanci bacili na Hirošimu i na Nagasaki.

Njemačka je u Poljskoj isprobala svoju novu vojnu doktrinu Blitzkrieg, utemeljenu na koncepciji brzog prodora i uništavanja neprijatelja tenkovima i avionima. U Poljskoj, njemački su piloti istovremeno napali vojne i civilne ciljeve, a mogli su računati i na svoje sovjetske saveznike. Do početka listopada Njemačka i SSSR su pregazili cijelu Poljsku.

Prije napada na Westerplatti, nacisti su izveli nekoliko lažnih operacija kako bi stvorili iluziju poljske agresije na Njemačku i tako opravdali svoju invaziju. Najpoznatiji od takvih insceniranih napada je “incident u Gleiwitzu”, tada dijelu Njemačke, kada su nacisti odjeveni u poljske odore napali njemačku radijsku postaju.

U nedjelju su njemački i poljski biskupi zajedničkom misom obilježili godišnjicu tog napada u danas poljskim Gliwicama. Predsjednik njemačke biskupske konferencije kardinal Reinhard Marx i nadbiskup Poznana Stanislaw Gadecki zajedno su se prisjetili smrti, patnje i razaranja koje su Hitlerovi nacisti donijeli u Poljsku. Marx je činjenicu da su Njemci i Poljaci sada prijatelji i saveznici nazvao “čudom Božje milosti”.