Putin stigao u posjet Beogradu, popodne počasni gost na vojnoj paradi

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 16. listopada 2014. - 12:36
Autor: 

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je četvrtak u Beograd i započeo jednodnevni radni posjet tijekom kojeg će se sastati sa srbijanskim državnim vrhom te kao počasni gost nazočiti vojnoj paradi u povodu 70. obljetnice oslobođenja Beograda od Nijemaca u 2. svjetskom ratu i stote obljetnice od početka 1. svjetskog rata.

Putin će, nakon svečanog dočeka uz najviše državne i vojne počasti u beogradskoj zračnoj luci, gdje ga je dočekao srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, imati odvojene razgovore s predsjednikom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, položiti vijence za spomenik osloboditeljima Beograda i herojima 1. svjetskog rata, a očekuje se i potpisivanje više međudržavnih i gospodarskih sporazuma.

U brojnom ruskom izaslanstvu je oko 150 dužnosnika, među ostalim, ministar za izvanredne situacije i civilnu obranu Vladimir Pučkov, ministar energetike Aleksandar Novak, predsjednik uprave plinske kompanije "Gazprom" Aleksej Miler, načelnik federalne carinske službe Andrej Beljaninov i načelnik Federalne migracijske službe Konstantin Romodanovski, dok je izaslanstvo domaćina na znatno višoj razini.

Šefu ruske države danas će u Beogradu domaćin Tomislav Nikolić uručiti orden Republike Srbije.

Uoči Putinovog dolaska ruski veleposlanik Aleksandar Čepurin i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić zajednički su ocijenili da će posjet biti značajan za daljnji razvoj odnosa Srbije i Rusije i izuzetno koristan jer će biti potpisano nekoliko važnih bilateralnih sporazuma, među kojima u području energetike, razvoja vojno-tehničke suradnje, željezničkog prometa.

Teme razgovora bit će i zajednički projekti koje realiziraju srbijanska i ruska poduzeća, gospodarska suradnja i daljnji razvoj odnosa u području energetike i poljoprivrede.

I uoči posjeta ruskog predsjednika državni vrh Srbije poručio je da ne namjerava uvoditi sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize.

Putinov posjet prate iznimne mjere sigurnosti uz strogi nadzor službi sigurnosti Srbije u Ruske Federacije.