WWF objavio vodič za banke

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 29. kolovoza 2014. - 10:55
Autor: 

Svjetska neovisna organizacija za zaštitu prirode World Wide Fund for Nature (WWF) objavila je vodič za banke koji ih upućuje u vođenje održivih financija i zeleno poslovanje.

Novi vodič, pod nazivom "Integracija okoliša, društvene politike i upravljanja za banke: vodič za početak provedbe" objašnjava kako banke mogu uistinu promjeniti poslovanje te kako bi kreditne financijske institucije, financijski savjetnici i agenti za prikupljanje kapitala mogli usvojiti održive prakse, priopćio je WWF.

Stručnjakinja za financije i robe u WWF-u Jeanne Stampe navodi kako je to prvi vodič koji financijskim institucijama pokazuje kako upravljati rizicima neodrživih poslovnih praksi i voditi trend prema zelenom poslovanju.

Banke više ne mogu ignorirati kreditne rizike koji su uzrokovani teškim vremenskim nepogodama koje utječu na infrastrukturu, industrijsku ili poljoprivrednu proizvodnju, odnosno propise koji utječu na vrijednost emisija ugljika i s tim povezanom infrastrukturom. Moraju se sve više prilagođavati novim izazovima putem održivih rješenja, ističe Stampe.

U WWF-u ističu kako vodič pruža bankama alat za razvoj strategije i operativnog okvira za integraciju okoliša, politike i upravljanja u njihovu osnovnu djelatnost.

"Pozivi za rješavanje ekoloških problema postaju sve glasniji. Tvrtke moraju raditi zajedno na tome, a banke mogu igrati značajnu ulogu u promicanju održivosti. Iako se promjene neće dogoditi preko noći, WWF-ov vodič može poslužiti kao putokaz i pružiti uvid kako ta pitanja mogu biti integrirana u poslovne procese", istaknuo je predsjednik Udruženja banaka u Singapuru Samuel Tsien.