"FORUM HRVATSKIH MANJINA 2013."

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 25. studenog 2013. - 13:29
Autor: 

Hrvatska matica iseljenika je u Zagrebu, 22. Studenoga, organizirala stručni skup "Forum hrvatskih manjina 2013.", na kojem su se okupili predstavnici hrvatskih manjina iz Austrije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije, kao i predstavnici nadležnih državnih tijela i institucija Republike Hrvatske.
Tema ovogodišnjeg skupa je- "Hrvatske manjine u Europi i rezultati zadnjega popisa stanovništva-stanje i perspektive". Na Forumu se vodio dijalog o aktualnom demografskom stanju i prostornoj razmještenosti hrvatskih manjina u europskim državama, kao i o mogućnostima rješavanja demografskih problema.

Pozdravna riječ na otvorenju Foruma održao je : mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika. Glavni izvjestitelj i moderator skupa bio je dr. sc. Robert Skenderović, predsjednik Znanstvenog vijeća Hrvatskog instituta za povijest, koji je otvorio Forum Izvješćem o aktualnom demografskom stanju u manjinskim zajednicama i mogućnostima njegova poboljšanja, nakon čega su uslijedila izvješća predstavnika manjinskih zajednica, a zatim i rasprava sudionika skupa.
Izaslanstvo iz redova hrvatske manjine u Crnoj Gori predstavljali su: Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, koji je održao izlaganje na temu: "Stanje i perspektive" i don Dejan Turza, povjerenik Kotorske biskupije zadužen za pastoral braka i obitelji, koji je predstavio rad prof.dr. Milenka Pasinovića naziva "Demografske karakteristike".
Sastanak s prvom tajnicom Veleposlanstva CG u RH
Na marginama Foruma, delegacija Hrvata iz Crne Gore susrela se s prvom tajnicom Veleposlanstva Crne Gore u RH, Anom Zeković.
Susret s isusovačkim provincijalom Tustonjićem
Na ranije iskazanoj inicijativi u sastancima predsjednika HNV-a i odvjetnika Tomislava Brguljana, inače Prčanjanina, koji sada živi u Rijeci ,a u sklopu službenog posjeta predsjednika HNV-a Zagrebu i sudjelovanju na Forumu manjina, dogovoren je susret s provincijalom Hrvatske pokrajine družbe Isusove, paterom Antom Tustonjićem. Razgovor je vođen na temu mogućnosti otvaranja srednje obrazovne ustanove u Crnoj Gori.