Otvorena izložba slika „Lavirint duše” akademskog slikara Mirka Dragovića

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 02. studenog 2022. - 10:14
Autor: 

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve sinoć je u Spomen-domu „Crvena komuna” u Petrovcu otvorena izložba slika Lavirint duše, akademskog slikara Mirka Dragovića. Kustosica izložbe je mr. Jasmina Lazović. Izložbu je otvorila Marija Saičić, povjesničarka umjetnosti: „Gradeći jedan poetski oblik, akademski slikar Mirko Dragović u svojim djelima spaja dva antipoda: san i stvarnost, te dobija autentičnu atmosferu na svojim radovima. Izbjegavajući bolnu bjelinu platna, Mirko se igra sa bojama i oblicima, stvarajući novi svijet u kojem se san i stvarnost podudaraju. Iako na dijametralno suprotnim stranama čovjekovog poimanja, san i stvarnost se izjednačavaju; u momentu gledanja slike posmatrač ne zna gdje stvarnost prestaje, a san počinje. Njegovi radovi predstavljaju zalaženje u ljudsku dušu, te slika čudesan svijet u kojem obitavaju plemenite i iskrene emocije. Na njegovim radovima koji su okarakterisani kao apstraktni ekspresionizam dominira radnja puna pokreta: razigrane i fino savijene linije stvaraju kompozicije koje spajaju svijest i svijet snova. Sanjalačku atmosferu na svojim radovima upotpunjuje skladnim koloritom; boje su žive, neusiljene nalik prirodi. Stoga ne čudi što Mirko svoju inspiraciju pronalazi upravo na ljepšoj strani svijeta i života, odnosno u ljubavi, prijateljstvu, djetinjstvu, prirodi... Pokret njegovog kista gradi harmonične oblike, a pjesničkim zanosom i maštom svojim kompozicijama dao je osobenu boju. Upravo u toj sintezi slikarstva i poezije koju gradi živopisnim pokretima i harmoničnom slikarskom paletom, san se izjednačava sa javom dokazujući nam da i san može biti dio stvarnosti koju svakodnevno živimo.”

Na otvaranju je govorio i Božidar Proročić, književnik i publicist: „U svom likovnom izrazu, Mirko Dragović probljeskuje svojim vizuelnim vizurama koje su u saglasju sa prirodom i njegovom neposrednom (direktnom) kontaktu, ali i kroz likovne neujednačene figure svojih impresija iz djetinjstva, prirode, mora i emocionalnog života stvara i djela sa intimističkim motivima svakodnevnih likovno-književnih rituala uz svoju omiljenu knjigu koja stoji u ateljeu kao putokaz ili podsjetnik njegovih inspiracija. Svojevrsna prozna liričnost njegovih djela dočarana je blijedoplavim tonovima, povremeno isprekidana snažnijom hronološkomm dinamikom, uz ekspresivno naglašavanje detalja tamnijim tonova, što njegovim slikarskim kompozicijama daje određenu dozu dramatike, posebno kad su u pitanju prizori iz prirode na uzburkanom moru, kao što su slike ,,Morski svijet”. Bogatstvom i paletama boja sa razigranim istraživačkim duhom i pogledom, Mirko Dragović zapaža apstraktne prizore iz okoline koja ga okružuje, ali takođe i prizore iz svojih sjećanja, vješto eksperimentišući kroz sintagmu u dubinu metafizike čovjekove duše. Fascinantna je slika ,,Prihvatanje nepoznatog”, koja na oko posmatrača djeluje kao enigma, iluzija ili stvarnost svojstvena ljudskom biću, da li je ona odraz ili svjedočenje jednog vremena, izraz i posredno emotivno tumačenje istih onih lavirinata iz kojih potiču Mirkove priče i slike ostaje nam da sami odgonetnemo. Autor nam više nego jasno sugeriše svoja tematska i stilska izvorišta, na kojima gradi svoje motive. Evidentna je umjetnikova filigranska preciznost kojom predstavlja ljepotu oblika i harmoniju boja kakva se rijetko srijeće na slikarskim platnima.”

Također, i umjetnik Mirko Dragović je govorio o svojim slikama:  „Uvijek me je oduševljavao taj graciozni „ples” delfina u vazduhu. Nešto slično balerini koja isto tako lebdi, oslanjajući se na gotovo nevidljivo malo stopalo. Taj dodir, bilo sa vodom ili nekom drugom podlogom, je dodir podrške. Ta tanana nit koja održava vezu sa prošlošću – istovremeno puštajući slobodi na volju, dajući svoj doprinos budućim snovima i letovima u visine... Noćas ste svi vi prisutni ta tanana nit i podrška meni i mojim slikama. Hvala prijatelji.”

Izložba će biti otvorena do 17. 11. 2022. godine.