Izložba akademskog slikara Filipa Ristića u Muzeju i galeriji Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 30. kolovoza 2022. - 18:18
Autor: 

Izložba radova akademskog slikara Filipa Ristića bit će otvorena u četvrtak, 1. 9.,  u Muzeju i galeriji Tivat,  s početkom u 20 sati.

„Filip Ristić, rođen u Beogradu 1988. godine. Trenutno je na prvoj godini doktorskih studija vizuelnih umjetnosti. Master studije završio je 2018. godine na Fakultetu Umetnosti Prištinskog Univerziteta sa trenutnim sjedištem u Кosovskoj Mitrovici, smjer slikarstvo u klasi Zorana Furunovića. Diplomirao je 2011. na Fakultetu Prištinskog Univerziteta sa trenutnim sjedištem u Кosovskoj Mitrovici na smjeru slikarstvo u klasa Zorana Furunovića. Član je ULUS-a. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi. Dobitnik je više nagrada: ,,Dimitrije Popović” za najboljeg mladog stvaraoca 2018. godine, Gračanica. Nagrada ,,Galerija Dušan Starčević” za najbolji crtež na IV Međunarodnom bijenalu crteža Smederevska Palanka 2020. godine. Pohvala u kategoriji slikarstvo na Oktobarskom likovnom salonu u Кovinu 2021. godine. Pet slika velikog formata krasi prostorije rektorata Prištinskog Univerziteta u Кosovskoj Mitrovici. Od značajnijih autorskih djela i projekata izdvajamo: 2012- Autor mozaika za nadvratnik crkve Svete Nedelje, Živinjane, XVI vek, Sredačka župa; 2016-Autor mozaika za nadvratnik crkve Svete Bogorodice , Sredska (Pejčići), XVII vek, Sredačka župa, spomenik kulture od izuzetnog značaja; 2020- Autor mozaika za crkvu Svetog Nikole, Sredska, kraj XVI početak XVII veka, spomenik kulture od izuzetnog značaja; 2022- Autor mozaika za crkvu Presvete Bogorodice, (Gotovuša) kraj XIV veka, spomenik kulture od izuzetnog značaja“- najavljuju iz Muzeja i galerije Tivat.

Izložbu,  koja će biti postavljena u galerijskom prostoru na drugom katu, svečano će otvoriti Marija Saičić na platou ispred galerije.