TMF - nastup ansambla Mare Nostrum na otoku Gospe od Milosti

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 11. travnja 2024. - 10:01
Autor: 

Tivatske mnogobrojne lokacije i ulice odisat će posebnom živošću i vedrinom uz programe ovogodišnjeg Tivat Music Festivala. Kao jednu od kulminacija tih programa, uz podršku  Veleposlanstva Italije u Crnoj Gori i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, obilježit će nastup izuzetnog, svjetski renomiranog rimskog ansambla Mare Nostrum, 16. 7., na otoku  Gospe od Milosti, skrivenom biseru Boke kotorske.

 „Ono što ovaj događaj čini specifičnim jeste premijerno koncertno izvođenje dijelova opera La Circe i Coriliano, za koje je libreto napisao don Krsto Ivanović. Kanonik Crkve sv. Marka, ovaj rođeni Budvanin, hroničar i libretista, proveo je većinu svog života u Veneciji, pišući libreta za opere koje su izvođene ne samo u Veneciji, već i Beču i Pjaćenci“.

 „Jedinstven spoj zvuka, istorije, arhitekture, duhovnosti i prirode zaista ovaj događaj izdvaja i čini svojstvenim vrhuncem programa Festivala. Nadaleko poznati po unikatnosti i profesionalizmu, ansambl Mare Nostrum već dugi niz godina posvećeno istražuje i promoviše muziku baroknog i renesansnog perioda. U harmoniji sa nesvakidašnjim ambijentom ostrva Gospe od Milosti, u narodu poznatog i kao Školj, ansambl će publici dati najvjerniji portret jednog vremena. Ujedno, na repertoaru koncerta biće i u Crnoj Gori premijerno izvođenje dijelova opera čija je libreta pisao don Krsto Ivanović, skoro zaboravljeni crnogorski libretista. Vjerujemo da će koncert zainteresovati stručnu javnost i ljubitelje renesansne i barokne muzike“ - izjavili su iz PR službe Festivala.

 Mare Nostrum osnovao je Andrea de Karlo 2005. godine, kao ansambl viola. Ubrzo, ansambl se okrenuo raznovrsnijem intrumentarijumu, i danas je repertoar prvenstveno baziran na baroknoj muzici rimskih kompozitora, s posebnim akcentom na vokalnoj muziku Alesandra Stradele (1639-1682). De Karlovo originalno istraživanje o odnosima ekspresivnosti, senzibiliteta i prirode zvuka pruža novo viđenje estetike vokalne i instrumentalne muzike 17. vijeka. U brojna izdanja ansambla ubrajaju se: Orgelbuchlein, s djelima Johana Sebastijana Baha, Le Concert des Violes, Coup de cour, (2010), Nueva Espana (2012) itd. Pod dirigentskom palicom Andrea de Karla ansambl je objavio zbirku kompakt-diskova s djelima Alesandra Stradele, u okviru projekta za izdavačku kuću Arkana. Na kompakt-diskovima snimljeni su: svjetska premijera serenade La Forza delle stelle, oratorijum S. Giovanni Crisostomo -kao prvo izdanje u svijetu (2014), svjetska premijera oratorijuma S. Editta, vergine e monaca, regina d'Inghiliterra (2016), oratorijum S. Pelagia (2017), opera La Doriclea (2018), komična opera II Trespolo tutore (2020), kao i nedavno otkrivena opera Amare e Fingere (2022)“ .

 Prvo izdanje Tivat Music Festivala održava se na više lokacije u Tivtu i Bokokotorskom zaljevu, od 18. 6.  do 12. 8., u partnerstvu s  Centrom za kulturu Tivat, kao i uz podršku Luštice Bay, Porto Montenegra, Regenta Porto Montenegro, Montenegro Sotheby’s Realty, Henley & Partners i drugih značajnih sponzora, a sa širokom mrežom programskih partnera iz zemlje i inozemstva. Dodatne informacije o aktivnostima Festivala mogu se pronaći na internet stranici www.tivatmusicfestival.com i putem društvenih mreža Facebook i Instagram na @tivatmusicfestival, odnosno #tivatmusicfestival.