Izložba „Flora“ u Pomorskom muzeju u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 18. rujna 2023. - 12:06
Autor: 

Izložba pod nazivom „ Flora“, autorice Bosiljke Bakočević, bit će otvorena 22. 9., u 19 h, u  Pomorskom muzeju u Kotoru. Pored akvarela nam donosi i istraživanje u fotografiji kao i primjere ručno izrađenog papira koristeći biljne forme.

Umjetnica o svojoj inspiraciji ističe: „Akvarelsko istraživanje i promišljanje o konstantnoj promjeni svjetlosti, vode i organskih materija dovodi do posmatranja i proučavanja floralnih motiva. Slikajući biljke u svim svojim fazama, počev od svježih do uvelih oblika, možemo naučiti dosta o prolaznosti i efemernosti materije. Otkriva nam se čitav jedan novi svijet boja, valera, formi, struktura. Posmatrajući cvijet i uvećavajući latice iznad prirodnih proporcija, primorava se posmatrač da vidi detalje koji se inače ne bi primjetili. Na taj način se polako gubi figuralna nota i sponatno prelazi u apstraktno, dobijajući novo značenje. Čistoćom koji odiše akvarelski izraz može se poistovjetiti sa istinom i činjenicom da je jedina konstanta zapravo promjena”.

Bosiljka Bakočević  magistrirala je  prošle godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Ratka Odalovića, na temi akvarela.

„Bosiljkin rad je nagrađen plaketom Univerziteta Crne Gore za postignute uspjehe iz oblasti umjetnosti u 2021. godine.  Ministarstvo kulture Crne Gore odabralo je Bosiljku da učestvuje u IPA projektu MONET i umjetničkoj labaratoriji u arheološkom muzeju Ribezzo u Brindisiju (italijanska regija Pulja). Nagrađena je II nagradom na konkursu ”Celebrating Young Talents” od strane Luštica Development. Umjetnica je imala priliku da svoj rad prezentuje na prestižnom događaju Art Market Budapest 2021. i 2022. godine.  Ove godine izlagala je na V. Međunarodnom festivalu akvarela - CASTRA 2023 u Ajdovščini, u Sloveniji. Članica je  ULUCG od 2021. Imala je veliki broj kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a ovo je njena peta samostalna izložba“.

O izložbi će govoriti autorica Bosiljka Bakočević. Izložbu će otvoriti  Radojka Abramović, povjesničarka  umjetnosti,  rukovoditeljica muzejskog sektora u Pomorskom muzeju Crne Gore.