Trodnevna žalost u Srbiji, zahvalnost Hrvatskoj na solidarnosti

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 21. svibnja 2014. - 10:51
Autor: 

“U ime Vlade Republike Srbije i svih njenih građana veoma smo zahvalni Vladi Republike Hrvatske na brzoj reakciji i iskazanoj spremnosti da pomogne. Ovaj gest ima dodatni veći značaj, imajući u vidu da je Hrvatska i sama suočena sa poplavama na svojoj teritoriji”, stoji u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici ambasade.

Srbija je putem svoje ambasade u Zagrebu zahvalila Hrvatskoj i njenim građanima na solidarnosti i pomoći u suočavanju sa nezapamćenim poplavama.

“Nezapamćene poplave pokazale su da nevolja ne zna za granice, ali i da ih solidarnost prikazana u ovakvim trenucima briše. U ime Vlade Republike Srbije i svih njenih građana veoma smo zahvalni Vladi Republike Hrvatske na brzoj reakciji i iskazanoj spremnosti da pomogne. Ovaj gest ima dodatni veći značaj, imajući u vidu da je Hrvatska i sama suočena sa poplavama na svojoj teritoriji”, stoji u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici ambasade.

“Uvereni smo da će čin iskazane solidarnosti građani Srbije umeti da cene”, dodaje se.

Upućen je i apel “svim ljudima dobre volje, svima koji su u mogućnosti, pojedincima i privrednicima, da pomognu” te su humani ljudi upućeni na Ambasadu Srbije u Zagrebu te Generalne konzulate Srbije u Rijeci i Vukovaru.

“U ovom trenutku ugroženima širom Srbije najpotrebniji su voda, konzervirana hrana, dečija odeća i hrana, sredstva za higijenu i dezinfekciju, posteljina i pelene za decu i odrasle”, precizirano je.

Trodnevna žalost

Vlada Srbije je, zbog velikog broja žrtava nastalih u katastrofalnim poplavama na području Srbije, proglasila trodnevnu žalost – 21. 22. i 23. svibnja.

Premijer je Vladu Srbije obavijestio da je pronađena osoba iz Varvarina koja se smatrala nestalom.

Također, rekao je da očekuje da će možda u petak biti moguće da se ukine stanje vanredne situacije na području Srbije.