Svjetski dan smijeha

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 10. siječnja 2015. - 8:30
Autor: 

Na današnji se dan od 1998. godine obilježava Svjetski dan smijeha. Utemeljio ga je dr. Madana Katarie.

Cilj obilježavanja ovog dana je da se ljudi što više smiju, jer je smijeh najbolji lijek. Smijeh zahtijeva rad 17 mišića lica. U odrasloj dobi smijemo se oko 15 puta dnevno, a djeca to čine oko 400 puta dnevno.

Smijeh dokazano jača imunološki sustav ljudskog organizma potičući stvaranje i koncentraciju stanica koje uništavaju tumorske stanice i bakterije, viruse i ostale mikroorganizme, uzročnike mnogih bolesti.
Terapija smijehom pomaže u ublažavanju psihičkih oboljenja kao što su depresija, anksioznost, živčani slom ili nesanica, te smanjuje različite emocionalne i psihičke poremećaje. Teško oboljelim osobama smijeh pomaže da se suoče, prihvate i nose sa svojom bolešću, a kod ostalih bolesnika olakšava liječenje i ozdravljenje.

Dr. William Fry sa Sveučilišta Stanford znanstvenu je karijeru posvetio istraživanju dobrobiti smijeha. Među ostalim je zaključio i kako samo 20 sekundi intenzivnog smijeha u tijelu i mozgu proizvodi učinak jednak trominutnom vježbanju aerobika: poboljšava cirkulaciju, povećava otkucaje srca, a osim što pokreće gotovo svih stotinu mišića na licu, pokreće i rad mišića prsišta, abdomena, ramena, vratnih te mišića glave. Mozak pak tijekom smijanja pojačano luči dopamin, endorfin („prirodni analgetik“) te serotonin, već poznati hormon sreće, zbog čega se nakon smijanja osjećamo opuštenije.